Bugün Gazetesi'nden Serda Kıvılcım'ın haberine göre gü­ne zin­de baş­la­mak, me­ta­bo­liz­ma­yı hız­lan­dır­mak, en önem­li­si en fay­da­lı öğü­nü at­la­ma­mak için kah­val­tı­yı es geç­me­mek ge­re­ki­yor. Şiş­li Flore­ne­ce Nig­tin­ga­le Has­ta­ne­si­ ’n­den, Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Tu­ba Ka­yan Ta­pan bay­ra­mı sağ­lık­lı ge­çir­mek için püf nok­ta­la­rı ver­di...

FAZLA ET TÜKETMEYİN

Bu bay­ram­da özel­lik­le et tü­ke­ti­mi faz­la ol­du­ğu için, kro­nik has­ta­lı­ğı olan bi­rey­ler, özel­lik­le kalp ra­hat­sız­lı­ğı, hi­per­tan­si­yon, böb­rek ra­hat­sız­lı­ğı ve yük­sek ko­les­te­ro­lü olan­la olum­suz et­ki­len­mek­te. Gü­nün her öğü­nün­de kur­ban eti tü­ke­ti­le­ce­ğin­den, mik­tar­la­rı öğün­le­re böl­mek en doğ­ru­su­dur. Kah­val­tı­da aşı­rı­ya ka­çı­ma­ma­sı çok önem­li­dir. Kur­ban Bay­ra­mı sa­ba­hın­da mut­la­ka ha­fif bir kah­val­tı ya­pıl­ma­lı­dır. Aç kar­na sin­di­ri­mi zor olan etin tü­ke­ti­mi mi­de­de ha­zım­sız­lık ve ağ­rı şi­ka­yet­le­ri­ne yol aça­bi­lir. Kah­val­tı­da pro­te­in ol­duk­ça önem­li­dir. Pey­nir ve yu­mur­ta iyi pro­te­in kay­nak­la­rı­dır. Ya­nın­da mut­la­ka C vi­ta­mi­ni kay­na­ğı ola­rak do­ma­tes, ye­şil bi­ber, may­da­noz ve sa­la­ta­lık tü­ke­til­me­li­dir. Ya­nın­da tam buğ­day ek­me­ği ve­ya kepekli si­mit ter­cih edi­le­bi­lir. Zey­tin ve ce­viz ome­ga 9 ve ome­ga 3 kay­na­ğı­dır ve kah­val­tı­nın vaz­ge­çil­me­zi­dir. Kah­val­tı­da ka­vur­ma­ tü­ket­mek is­ti­yor­sak, mik­ta­rın­da öl­çü­lü dav­ran­ma­lı­yız. Di­ğer öğün­ler­de ana ye­mek ola­rak tü­ke­te­ce­ği­miz ka­vur­ma­nın kah­val­tı­da mik­ta­rı­nı azalt­ma­lı­yız. 2 adet yu­mur­tay­la 2 ye­mek ka­şı­ğı ka­vur­may­la ya­pı­la­nı en iyi­si­dir.

YEMEKLERE YAĞ İLAVE ETMEYİN

Kur­ban eti kul­la­nı­la­rak ya­pı­lan ye­mek­ler­de yağ ila­ve edil­me­me­li­dir. Özel­lik­le ka­tı yağ­lar, et ye­mek­le­rin­de kul­la­nıl­ma­ma­lı­dır, etin ken­di ya­ğı ile piş­me­si sağ­lan­ma­lı­dır. Kur­ban Bay­ra­mı­ ’nın ge­le­nek­sel ye­me­ği ha­li­ne ge­len ka­vur­ma­nın içi­ne te­re­ya­ğı ve­ya kuy­ruk/iç ya­ğı ek­le­me­den, ken­di su­yun­da, kı­sık ateş­te pi­şir­me ya­pıl­ma­lı­dır. Ge­nel ola­rak sa­ka­tat tü­ke­ti­mi de art­mak­ta­dır. An­cak özel­lik­le ko­les­te­rol has­ta­la­rı ile kalp-da­mar has­ta­lı­ğı ris­ki ta­şı­yan ki­şi­ler sa­ka­tat  tü­ke­ti­min­den ka­çın­ma­lı­dır.

KAVURMA VE ETİ ÖĞLE YEMEĞİNDE TERCİH EDİN

Ka­vur­ma ve kır­mı­zı et öğ­le öğü­nün­de tü­ke­til­me­li, ak­şam öğü­nün­de ise seb­ze ve yo­ğurt po­sa ve kal­si­yum içe­ri­ği yük­sek ye­mek­ler ter­cih edil­me­li­dir. Eti kı­sık ateş­te ağır ağır pi­şir­mek ge­re­kir. Özel­lik­le mi­de ve ba­ğır­sak has­ta­lı­ğı olan ki­şi­ler kur­ban et­le­ri­ni he­men tü­ket­me­me­li, buz­do­la­bın­da bir­kaç gün bek­let­tik­ten son­ra, özel­lik­le haş­la­ma yön­te­mi ile pi­şi­re­rek tü­ket­me­li­dir­ler. Sık­ça gö­rü­len ve so­run oluş­tu­ra­bi­len ref­lü­den ko­run­mak için kı­zart­ma ve yağ­lı et tü­ke­ti­min­den uzak du­rul­ma­lı­dır.

İKRAMLARI AZAR AZAR, ÖLÇÜLÜ TÜKETİN

Öze­lik­le bak­la­va, bö­rek ve zey­tin­yağ­lı sar­ma gi­bi be­sin­le­rin gli­se­mik in­dek­si yük­sek­tir. Gli­se­mik in­deks; kar­bon­hid­rat­la­rın kan şe­ke­ri üze­rin­de ya­rat­tı­ğı et­ki­dir. Da­ha hız­lı ka­na ka­rı­şıp kan şe­ke­ri­ni yük­sel­ten kar­bon­hid­rat­la­rın gli­se­mik in­dek­si yük­sek­tir. Gli­se­mik in­dek­si ne ka­dar dü­şük olur­sa, o ka­dar uzun sü­re­de tü­ke­ti­len be­sin ka­na ka­rı­şıp kan­da­ki şe­ker ora­nı­nı çok da­ha se­vi­ye­li bir şe­kil­de yük­sel­tir. Sin­di­rim sis­te­mi­mi­zi de  çok yor­maz­lar. Bu ne­den­le de gli­se­mik in­dek­si dü­şük olan bak­la­gil­ler, bul­gur, seb­ze­ler, süt ve yo­ğurt gi­bi be­sin­le­re ana öğün­ler­de sık­ça tü­ke­til­me­li­dir.

DİŞLERİNİZ BAYRAM KURBANI OLMASIN

Sofralarımız baklavalar, böreklerle dolacak, çocuklar gün boyu şeker ve çikolatayla bayram kutlaması yapacak… 4 günde tüketilen şeker ve tatlı miktarı, elbette en çok dişleri etkileyecek.

“Diş­le­ri­niz bay­ram kur­ba­nı ol­ma­sı­n” di­yen Diş He­ki­mi Dr. Ni­hat Tan­fer, bay­ram sü­re­sin­ce diş­le­ri ko­ru­ma­nın yön­tem­le­ri­ni an­lat­tı­…  Bay­ram­da aşı­rı şe­ker tü­ke­til­me­si ağ­zın için­de asi­dik bir or­tam ya­ra­tır. Da­ha doğ­ru­su şe­ker­li gı­da­lar diş­le­rin yü­ze­yi­ne, özel­lik­le de mi­ne ta­ba­ka­sı üs­tü­ne ya­pı­şa­rak, kar­bon­hid­rat mo­le­kül­le­ri­nin bi­rik­me­si­ne yol açar. Diş üs­tü­ne bi­ri­ken şe­ker­li ka­lın­tı­lar, ko­lay­lık­la asit­len­me­ye se­bep ol­du­ğu için de, diş­ler­de hız­lı bir çü­rü­me­ye yol aça­r…

TATLI SONRASI BOL SU İÇİN

Bay­ram zi­ya­ret­le­rin­de özel­lik­le şe­ker­li gı­da­lar ara öğün­ler­de da­ha sık yer alı­yor. Ha­liy­le bu du­rum da şe­ker­li atık­la­rın tüm diş­ler­de kal­ma­sı­na ne­den olu­yor. Ve ta­bi­i ar­dın­dan da hız­lı diş çü­rük­le­ri ve diş eti prob­lem­le­ri­… Gün için­de tat­lı ye­dik­ten son­ra diş fır­ça­la­ma şan­sı­nı­zın bu­lun­ma­dı­ğı yer­ler­de, en azın­dan ağ­zı­mı­zı su ile çal­ka­la­mak, en azın­dan bü­yük bir bar­dak su iç­mek çok doğ­ru olur. Ağız­da­ki yo­ğun şe­ker­li içe­ri­ğin sey­rel­til­me­si için su tü­ke­ti­mi, diş yü­ze­yin­de­ki yi­ye­cek ar­tık­la­rı­nı te­miz­le­ye­ce­ği için ko­ru­ma ko­nu­sun­da avan­taj sağ­lar.

BAYRAM KONUKLARINA DİŞ FIRÇASI ARMAĞANI

Bayram konuklarımız için eczaneden ya da marketten renkli ve neşeli diş fırçaları almak ve tatlı ikramından hemen sonra da onlara diş fırçalarını sunmak… Küçük bir fırça hem sevdiklerinizin diş sağlığını koruyacak hem de bu konuya dikkat çekmenin en keyifli yollarından biri olacaktır.

ÇOCUKLAR İÇİN TATLININ YANINDA SÜT

Süt ürünleri ağızdaki bakterilerin ürettiği asitler için tampon görevi görür ve böylece çürük oluşumunu azaltır. Bu yüzden çocuğunuz bayramda şeker ve tatlı yerken, yanında mutlaka bir bardak süt içmesini sağlayın. Tatlı sonrası bir parça peynir, dişlerinde oluşacak asitlenmenin etkisini en aza indirir.