Sabah'tan Safure Cantürk'ün haberine göre Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 7-8 yaş grubu çocukların yeme alışkanlıklarını ilk kez araştırdı. Sağlığın İstatistikleri 2013 raporundaki verilere göre, çocukların en sevdiği gıda peynir.

TAZE MEYVE SUYU BİLMİYOR

Çocukların yüzde 5'i her gün mutlaka peynir yiyor. Yüzde 10'u ise hiç peynir yemiyor. Çocukların yüzde 20'si ise hiç balık yemiyor, yüzde 5'i ise hiç kırmızı et veya beyaz et tüketmemiş. Her gün taze meyve yiyen çocukların oranı ise yüzde 42. Şeker içeren gazlı içecekleri çocukların yüzde 50'den fazlası haftada en az 2-3 defa tüketiyor. Her gün süt içenlerin oranı yüzde 27 iken hiç içmeyenlerin oranı ise yüzde 23. Araştırmada dikkat çeken bir sonuç ise meyve suyu içme alışkanlıklarında ortaya çıkıyor. Çocukların yarısından fazlası şeker ilaveli meyve suyunu hafta 3 defadan fazla içerken yüzde 35'inden fazlası taze sıkılmış meyve suyunu içmemiş.

ABUR-CUBUR NESİL

Cips ve patlamış mısır da çocukların en çok tükettiği yiyecekler arasında yer alıyor. Çocukların yüzde 60'ı haftada ez az 3 kez cips ve patlamış mısır, yüzde 55'i çikolata, yüzde 53'ü biskivü, kek, kurabiye, yüzde 66'sı da hamburger, patates kızartması, pizza gibi gıdaları tüketiyor. Çocukların yüzde 42'si her gün mutlaka yumurta yiyor.

ALKOL, 10 YAŞIN ALTINDA

Araştırmada, çocukların yüzde 1'nin ilk kez alkolü deneme yaşının 10'dan önce olduğu tespit edildi. Yüzde 7'si 10 ile 15 yaşından önce alkolün tadına bakmış. 15 ile 19 yaş arasında ise gençlerin yüzde 55'i alkolle tanışmış oluyor. Çocukların yüzde 3'ü 10 yaşından önce sigaraya başlamış oluyor.