Anal Kaşıntının Nedeni Nedir?


Makatta kaşıntının, makat bölgesinde son derece inatçı ve cansıkıcı olabilen, genellikle kronik bir rahatsızlık olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Menteş, öyle ki bazı hastaların kendilerine psikiyatriden bile gönderildiklerini açıklıyor.

Bilinenin aksine hijyensizlik yerine aşırı hijyenik olmaktan dolayı da anal kaşıntının ortaya çıkabildiğini belirten Prof. Dr. Bülent Menteş, tüm detayları anlattı.

"Anal Pruritus" yani "Anal kaşıntı" rahatsızlığı ve tedavisi hakkında çözümün özellikle kıl kurdu gibi parazitler ya da psoriasis gibi bazı deri hastalıklarına bağlı geliştiğinde kolay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Menteş, bazı durumlarda tedavinin farklı şekilde uygulanması gerektiğinin altını çiziyor ve şöyle özetliyor; “Anal kaşıntı bazen hemoroidal hastalık, anal fissür, Crohn hastalığı gibi sorunlara ek olarak gelişebilir ve temelde bu hastalıkların tedavisi gerekir.”

Ancak, anal kaşıntıların çoğunda altta yatan bu tarz nedenler yoktur ve sebebi olmayan kaşıntılar olarak adlandırılır. Bu tabloya genellikle egzema/likenifaksiyon/atrofik dermatit karışımı bir deri sorunu eşlik eder. Yani kızarık, bazen sulanan, bazen kabuklanan, rengini yitirmiş, kalınlaşmış bir deri yapısı oluşur. Zamanla mantar infeksiyonu da tabloya eklenir. Hastalığın şiddeti de bu deri lezyonlarına göre evrelendirilir." diyor.

Tedavide öncellikle parazitler gibi altta yatabilecek unsurlar arandığını, bazı vakalarda gaita tetkiki, kan testleri ve nadiren kolonoskopik değerlendirme gerekebildiğini anlatan Prof. Dr. Bülent Menteş, “Bunlar yoksa ki bizim hasta grubumuzda genellikle yoktur o zaman çok yönlü bir tedavi stratejisini uygulamak gerekir. Steroidli-kortizonlu kremler ancak çok kısa süreli kullanılmalıdırlar. Çinko-oksidli pomadlardan yararlanabilinir.” diye belirtti.

Fazla hijyene ve yediklerinize dikkat edin!

Öncelikle kişinin amacını aşar tarzda temizlik uygulaması huyundan vazgeçirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülent Menteş, anal bölgenin sabunlanmasının, antibakteriyel sabun ve losyonlar kullanılmasının, hatta ıslak mendil kullanılmasının engellenmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Bülent Menteş, “İnatçı vakalarda iç çamaşırlarının deterjanla yıkanmamasını dahi bir süre öneriyoruz. Acı, turşu, baharatlı besinler, alkollü içeceklerden tedavi döneminde uzaklaşılması gerekir. Evde sabahları düzenli tuvalete çıkış sonrası duşa girerek bu bölgeye bol ılık su uygulanması önemlidir.” diyerek önerilerini sıraladı.

Anal kaşıntıda inatçı vakalarda literatürde en umut verici uygulamanın metilen mavisi injeksiyonu olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Menteş, % 1 konsantrasyonda metilen mavisinin antibakteriyel, antiinflamatuar etkisiyle ve sinir uçlarını küntleştirerek anal kaşıntıyı tedavi edebildiğini belirtti. “Uygulaması iki açıdan özelliklidir:

Birincisi çözeltinin uygun konsantrasyonda ve steril hazırlanması gerekir/bunun için eczacılık veya farmakoloji bölümlerinden yardım alıyoruz.

İkincisi de ilacın tam dermo-epidermal yani deri-derialtı bileşkesine verilmesi/hedeflenmesi gerekir; aksi takdirde komplikasyonlar gelişir. Bunlara dikkat edilerek doğru uygulanması şarttır. Büyük ölçüde ağrısız bir işlemdir. %25 vakada tekrarlanması gerekebilir. Bazen uyuşukluk dışında beklenen bir yan etkisi yoktur.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Bülent Menteş, tedavi sürecinde hastanın Diyet ve lokal bakım ilkeleri konusunda ayrıntılı bilgilendirilmesi ve bu ilkelere uyulmasının da tedavi başarısını artıracağını vurguladı.