Ülkemiz ikliminin yazları çok sıcak olduğu biliniyor. Sıcak havalar ise  hayvanları olumsuz yönde etkilemektedir. Kış günlerinin soğukları yine öyle...

Sokaklarda başı boş bırakılmış bir çok  kedi köpek var. Bu hayvanlara sahip çıkmamız gerek. Onları beslemeli ve onlara su vermeliyiz. Herkes kendi mahallesindeki hayvanlara bir tas su ve bir tas yem koyabilir. Evinizde kalan artık yemekleri bile koyabilirsiniz. Onları doyurmak inanın hem sevap hem de çok mutluluk verici bir olaydır. Kuşlar için de ekmeği ıslatıp koyarsanız onlar da gelip yerler. Her gün bu yemleri aynı yere koyarsanız dışarda aç olan hayvanlar alışıp gelip yerler. Benim arabamda genelde yem bulunur ve herhangi bir sokak hayvanı gördüğümde beslemeye çalışırım. Evimin önüne  hergün artan yemeklerden koyarım ki mahalledeki sahipsiz kedi ve köpekler gelip yesin.

Bir-kaç aydır çocuklarla birlikte eve köpek almak istiyorduk. Bu fikir oğlumdan çıkmış  ve ben İstanbul’dan gelince alalım demişti. Bu süre içerisinde nasıl bir köpek almak istediğimizi düşündük ve araştırdık daha doğrusu bu araştırmaları kızım yaptı. Verdigimiz karar sokaktan yani barınağa bırakılan bir köpeği sahiplenmek oldu. Bunun yanında bir arkadaşımızın köpeği de bu arada doğum yaptı ve o da bize bir yavru verecek. Yani  bu gidişle iki tane köpeğimiz olması kuvvetle  muhtemel... Barınaktan köpek alma fikrimiz çok doğru bir karar. Orada bir sürü bakıma muhtaç hayvan var. Kimi sokaklarda doğdu, kimi önce evde bakılıyordu sonra sokağa terk edildi. Duyarlı vatandaşlar, hayvanseverler ve belediyemiz onlara sahip çıkıp ellerinden geldiğince en iyi şekilde bakıyorlar. Biz de evimize kedi köpek alacağımız zaman barınaktan alıp hem onlara bir yuva verelim hem de barınaktaki  hayvan sayısını azaltalım diyoruz.  Böylece onlar da daha mutlu, daha sağlıklı olur.

Tüm bunlara karar verirken en önemli şeyin alacağımız bu köpeklerin sorumluluğunu tam olarak alabilecekmiydik? Kendimize önce bunu sorduk ve alabileceğimizi gördük. Bir hayvanı sahiplendiginizde onun herşeyiyle ilgileneceksiniz. Onu evin bahçesine bağlayıp sadece yemek ve su vermek sahiplenmek değildir. Onu sahiplenirken yedirmesi ve içirilmesi kadar; onunla ilgilenmek, onu eğitmek, onu gezdirmek, onunla oynamak da önemlidir. Ona zaman  ayıracaksınız o da artık evin bir elemanıdır o evin canıdır.

Onlar verdiginiz sevginin, yemeğin,suyun, ilginin kıymetini bilir ve bazı  insanlar gibi  sadakatsiz değildirler, ne olursa olsun bizi bırakmazlar hep yanımızdadırlar. Bu koskocaman dünyada onlar için tek dünya biziz. O yüzden hayvanları sevelim, sokaktaki ve barınaktaki hayvanlara sahip çıkalım. Bu dünya sadece bizim değil tüm canlılarındır...