Gazimağusa’da kiraladığı evde kalmakta olan GKRY vatandaşı Georgios Kalli (E-28)’nin 27.10.19 tarihinde ikametgâhında yapılan aramada saksılar içerisinde yetiştirilmiş Hint Keneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan 10 kök bitki, poşetler içerisinde 45 gr ağırlığında Hint Keneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ve Hint Keneviri ziraatında kullanılan muhtelif çeşit alet ve malzemelere polis tarafından el konarak zanlılar tutuklanmıştı. Sürdürülen tahkikatta mesele ile ilgili bağlantılı olduğuna inanılan GKRY vatandaşı Panayotis Georgiu (E-25) ve İngiliz vatandaşı Levi Dean Coleman (E-22) de ayni gün tutuklanmışlardı.

3 zanlı 27.10 19 tarihinde çıkarıldıkları mahkemede haklarında üçer gün tutukluluk emri temin edilmişti. Zanlılar bugün 30.10.19 tarihinde yeniden mahkeme huzuruna çıkarılarak haklarında 5’ er gün tutukluluk emri temin edildi.

İddia makamı adına tanık olarak mahkemede hazır bulunan polis memuru Gökhan Yıldırım 3 günlük tahkikatıyla ilgili mahkemeye açıklayıcı bilgiler aktardı. Yıldırım şahadetinde, narkotik ve kaçakçılığı önleme şubesinde görev ifa ettiğine değinerek zanlıların Eylül-26.10.19 tarihleri arasında Gazimağusa’da meydana gelen kanunsuz Hint Keneviri türü uyuşturucu madde ziraatı ve tasarrufundan methaldar olduklarını belirtti.

Gökhan şahadetine devamla, 26.10.19 tarihinde alınan bir bilgide, zanlı 1 Georgios Kalli ‘nin kirasında bulunan Gazimağusa’da çelebi apartmanı 11 nolu ikametgâhında kanunsuz Hint Keneviri bitkisi yetiştiriciliği yaptığına dair alınan bilgi ışığında Güney Kıbrıs’ ta bulunan zanlının aynı gün saat 16.00 raddelerinde kullanımındaki araç ve yanında zanlı 2 ve zanlı 3 ile birlikte KKTC’ye giriş yaptıkları esnada tespit edilerek alıkonulduklarını dile getirdi.

Aynı gün saat 16.30 – 18.00 saatleri arasında zanlı 1’in kirasında bulunan ikametgâhta 3 zanlı huzurunda gerçekleştirilen aramada ikametgâhın çeşitli kısımlarında olmak üzere 5 ayrı saksı içerisinde ekilmiş 20 cm boyunda 5 kök Hint Keneviri türü uyuşturucu madde bitkisi, 5 adet plastik bardak içerisine ekilmiş 8 – 15 cm boyunda 5 kök Hint Keneviri bitkisi, TV sehpası üzerinde poşet içerisinde 7 adet siyah renk poşete sarılı yaklaşık 45 gr ağırlığında Hint Keneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde bulanarak emare alındığını belirten tahkikat memuru Hint Keneviri ziraatında kullanılan muhtelif alet ve malzemelerin de emare alındığını ve zanlıların tutuklandığını kaydetti.

Tutuklanmalarını müteakip zanlı 1 ve zanlı 2’ nin söz konusu ikametgâha daha önce beraber geldiklerini konusunda beyanları olduğunu söyleyen Yıldırım emare bitkilerin dikimini ve bakımını kendisinin yaptığına dair zanlı 1 Georgios Kalli sözlü beyanı olduğunu, zanlı 3 Panayotis Georgiu nin ise herhangi bir beyanda bulunmadığı bilgilerini anımsattı.

3 günlük süre içerisinde tahkikatıyla ilgili bilgi de veren Yıldırım emare uyuşturucuların incelenmek üzere Devlet Kimya Laboratuvarına diğerlerinin de parmak izi incelemesi için PGM’ ne gönderildiğini söyledi. Zanlıların KKTC girişleriyle ilgili 14.Eylül 2019 tarihi itibarıyla yaptığı araştırmada elde ettiği verileri de açıklayan Yıldırım zanlı 1’ in 31 kez KKTC’ye giriş yaptığını tespit ettiğini aktardı. Bu girişlerde zanlı 1’ in zanlı 2 ile müşterek 7 kez, zanlı 3 ile müşterek 10 kez KKTC’ye girişlerin olduğunu belirten Yıldırım zanlı 2’ nin cep telefonunda yaptığı incelemede zanlı 2 tarafından kayda alınmış Hint Keneviri bitkilerinin resim ve video görüntülerinin bulunduğunu söyledi. Bu sabah itibarıyla yaptığı detaylı incelemede içerisinde Hint Keneviri bitkilerinin bulunduğu resim karesinde zanlı 1’in Mahkeme huzurunda giymekte olduğu görünen avcı desenli pantolon ile zanlı 3’ ün giymekte olduğu ayakkabısının benzer görüntüsünün bu resim karesinde görünmekte olduğuna değinen Yıldırım, mahkeme sonrası bunların emare alınarak resim karesindeki görüntülerle karşılaştırılmak üzere görüntü uzmanına gönderileceğini ifade etti.  Zanlı 3’ün bahse konu ikametgâha hiç gitmediğine dair yapmış olduğu beyanın gerçek olup olmadığının tespit edilmesi yönünde bir incelemenin önemli olduğuna vurgu yapan Yıldırım geçen sürede 6 ayrı kişi ile görüşme yaptığını, 2 ifade temin edildiğini ve ulaşılması gereken 10 kişiye henüz ulaşılamadığını aktardı.

Emarelerle ilgili henüz raporların gelmediğine ve apartman sakinlerine de ulaşılamadığına değinen Yıldırım tahkikatını salimen yürütebilmek maksadıyla zanlılar aleyhine 5 gün tutukluluk emri verilmesini talep etti,

Şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler zanlıların 5’ er gün süreyle poliste tutuklu kalması yönünde emir verdi. (MHA)

24.10.19 tarihinde Gazimağusa sakini İbrahim Abdelmoaty’nin ikametgâhında Narkotik ve kaçakçılığı önleme şubesi tarafından yapılan aramada 2 gr ağırlığında sentetik cannabinoid türü uyuşturucu madde olduğuna inanılan madde bulunarak emare alındıktan sonra zanlı tutuklanmıştı.

25.10.19 tarihinde ek tutukluluk talebiyle Gazimağusa kaza mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarılan zanlı aleyhine 3 gün tutukluluk emri alınmıştı. İddia makamı adına mahkemede yeminli şahadet veren polis memuru Hasan Selvili, 24.10.19 tarihinde alınan bilgi ışığında saat 23.00-21.00 saatleri arasında zanlının ikametgâhında arama gerçekleştirdiklerini ve ikametgâhın giriş kısmındaki oda içerisinde bir masa üzerinde beyaz kâğıt parçasına sarılı yaklaşık 2 gr ağırlığında tütünle karışık uyuşturucu madde olduğuna inanılan sentetik cannabinoid türü madde bulunduğunu ve emare alındığını anımsattı.

Emare uyuşturucu madde ile ilgili analiz ve parmak izi raporlarının gelmesi nedeniyle bugün 30.10.19 tarihinde yeniden mahkeme huzuruna çıkarılan zanlı teminata bağlanarak serbest kaldı.

Kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler zanlının ileride görüşülecek davasında hazır bulunmasını sağlamak maksadıyla