Umut Yolculuğu Cezaevinde Son Buldu

Evrim Kamalı

Kıbrıs Manşet Özel Haber

KKTC’de izinsiz ikamet etmek suçlamasıyla tutuklanan ve sonradan ülkelerinden kaçan mülteci oldukları anlaşılan 9 kişi ve onlara Belçika’ya gitme vaadinde bulunan umut taciri zanlı Muhammed Ahmed Abdelghany Mahmoud teminata bağlanmak üzere bugün Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarıldı.

Mahkemede mesele ile ilgili olarak şahadet veren polis memuru Ayhan Arabi olayla ilgili bulguları aktardı. Arabi, üçü kadın, dördü erkek mülteci ile ikisi öğrenci toplan 10 kişinin 16 Ocak 2018’de saat 01.00’de, Tatlısu köy sahilinde düzenlenen operasyon sonucu Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı CÖŞ ekipleri tarafından tespit edilip tutuklandığını söyledi. Zanlıların tespiti sırasında beraberlerindeki 3 can yeleği ve bir kiralık aracın tespit edilerek emare alındığını anlatan Ayhan Arabi, yaptığı soruşturmada, zanlıların, iki şahıs tarafından araçlarla söz konusu bölgeye getirilip, önce Türkiye’ye daha sonrada Belçika’ya gitmek için bekletildiğinin tespit edildiğini mahkemeye aktardı. Polis mesele ile ilgili olarak yaptıkları sorguda 7 mültecinin zanlı Noumbe Mbaııa ve Paul Ngasa’nın yardımı ile zanlı Muhammed Ahmed Abdelghany Mahmoud’a her birinin 1500 dolar ödeme yaptığını ve kendilerinin Türkiye üzerinden Belçika’ya götüreceği vaadinde bulunduğunun tespit edildiğini söyledi. Polis mesele ile ilgili olarak başlatılan soruşturmanın tamamlandığını ve zanlıların yargılanmalarında hazır olmasını sağlamak maksadı ile tutuklu yargılanmasını talep etti.

Polis şahadeti üzerine söz alan Mülteci Hakları Derneği Avukatı Fezile Osum 7 mülteci ile görüştüğünü ve Birleşmiş Milletler nezdinde temasa geçeceğini belirterek tutukluluk süresi boyunca işlemleri tamamlayacaklarını söyledi.

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Kıdemli Yargıç Tacan Reynar zanlıların yargılanıncaya değin 1 ayı geçmeyen bir süre hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde beklemesine emir verdi.