Tır Şoförü Tutuklu Yargılanacak

Evrim Kamalı
KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER

 Girne-Değirmenlik dağ yolunda 29 Kasım tarihinde ikisi lise öğrencisi üç kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazasında öğrencileri taşıyan minibüse çarparak kazaya neden olan tır sürücüsü Safa Güngör geniş güvenlik önlemleri altında üçüncü kez mahkemeye çıkarıldı. Zanlı mahkemeye getirilmeden önce yaşamını yitirenlerin aileleri, arkadaşları mahkeme önünde toplanarak zanlının gelişini bekledi.

Onlarca polis, zanlıyı aralarına alarak gizlice mahkeme salonuna sokmayı başarırken, zanlının geldiğini son anda fark eden acılı ve öfkeli kalabalık feryat etmeye başladı. Yaşamını yitiren lise öğrenciler Sude Demirkıran ile İlayda Yeliz Öztürk’ün okul arkadaşları “Onu bize verin” şeklinde bağırırken, İlayda’nın annesi Münevver Öztürk de “Kızımı öldürdün, yuvamı dağıttın. Kızım üniversite okuyacaktı, Hayalleri vardı. Hem bizim hem de kızımın hayatını yıktın. Duy sesimi vicdanın sızlasın” sözleriyle feryat etti.



Mahkeme önünde feryatlar yükselirken, kaza mahkemesi yargıcının gelişinin ardından duruşma başladı. Ölümü kazaya dair soruşturmayı yürüten trafik polis, zanlının kaza tarihi olan 29 Kasım’da Girne’ye doğru giderken yolun sağını gözetmeksizin, süratli ve dikkatsiz bir şekilde sağ şeride geçip Denktaş Mutluel yönetimindeki öğrenci taşıyan minibüse çarptığını açıkladı. Polis, daha önce çalışma izni ile ülkede bulunan zanlının izin süresinin bittiğini, kazanın toplumda infiale neden olduğunu ifade ederek, zanlının tutuklu yargılanmasını talep etti.

Talebi değerlendiren mahkeme zanlının tutuklu yargılanmasına ve bu amaçla 3 ay süre ile cezaevine gönderilmesine emir verirken, kararı duyan acılı aileler isyan etti. İlayda’nın annesi Münevver Öztürk, “3 ay çok uzun bir süre. Nerede bu devlet, nerede adalet. Onu hemen yargılasınlar. Hemen cezasını versinler. 3 ayda bu olay unutulacak ve peşi bırakılacak. Üç ay kızımı öldüren caniyi hapiste besleyecekler. Kaza anında orada başka bir tır araç daha vardı. Bunu neden söylemiyorlar” diyerek ağlamaya başladı.

Okul arkadaşları ise öfke nöbeti geçirirken polis, duruşma bitmesine rağmen zanlıyı 20 dakika salonda bekletti. Bir süre bekleyen polis bir fırsatını bulup zanlıyı polis otosuna götürmeye kalkışınca 50’yi aşkın lise öğrencisi zanlıyı linç etmek istedi. Polis ile öğrenciler arasında yaşanan kovalamaca zanlının araca bindirilmesi ile son buldu.

Tüm bu olaylar olurken, Sude Demirkıran’ın annesi kızının çerçeveli fotoğrafını göğsüne basıp sessizce ağladı. Babası Türker Demirkıran’da sessizce beklerken, öfkeli gençler ise “Hadi Başbakanlığı gidelim” çağrısı yaptı. Acılı aileler mahkemenin ardından başbakanlığın önüne gitti.

KAZA NASIL OLDU

Dağ yolunda 29 Kasım saat 7.05 sıralarında meydana gelen kaza, zanlının yönetimindeki birleştirilmiş tır araç taş ocakları mevkiinden dağa doğru çıkarken yolun sağına geçmesi sonucu, o esnada karşı yönden gelen Denktaş Mutluel yönetimindeki THP 570 plakalı minibüse çarpışması sonucu gerçekleşmişti. Çarpışma sonucu minibüs araç 26 metre sürüklenirken, minibüste yolcu olarak bulunan lise öğrencileri Sude Demirkıran, İlayda Yeliz Öztürk ve minibüs şoförü Denktaş Mutluel yaşamını yitirmişti. Kazada 7 kişi de yaralanmıştı. Yaralıların hastanedeki tedavileri ise devam ediyor.