9.6.20 tarihinde saat 23.00 raddelerinde, Tatlısu’da, onaylanmış liman olmayan deniz sahilinden bir tekne ile KKTC’ ye kanunsuz giriş yapan Suriye uyruklu 13 kişi ile KKTC’ ye kanunsuz giriş yapmalarına yardımcı oldukları tespit edilen İbrahim Demir (E-40), Fatih Esergül (E-39), Hakan Esergül (E_34), Gökhan Aktel (E-32) ve Gülcan Aktel (K-30.) suçüstü hali tespit edilerek tutuklandılar.

Kanunsuz giriş yapan Suriye uyruklu 13 mülteci yasa gereği 14 gün karantina süresi için poliste tutulmaları nedeniyle tutukluluk duruşması gıyaplarında yapılırken onlara yardımcı olan zanlı 1 İbrahim Demir, zanlı 2 Fatih Esergül, zanlı 3 Hakan Esergül, zanlı 4 Gökhan Aktel  ve Gülcan Aktel bugün 10.6.20 tarihinde onaylanmamış limandan KKTC’ ye giriş yapmak ve insan kaçakçılığı suçlarından Gazimağusa kaza mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarıldı ve karantinada olan mülteciler de dâhil olmak üzere haklarında 2 şer gün tutukluluk emri temin edildi.

İddia makamı adına mahkemede hazır bulunan savcı Hasan Boşnak, ilk tanık olarak polis memuru Ersoy Saydağ’ ı tanık kürsüsüne çağırdı. Saydağ yemin altında verdiği şahadetinde 9.6.20 tarihinde Tatlısu deniz sahilinde onaylanmamış limandan kanunsuz olarak KKTC’ ye giriş yapılacağı ihbarı üzerine İskele polis müdürlüğüne bağlı bir polis ekibinin bölgede pusu görevinde bulunduğunu söyledi. Ayni akşam saat 2300 sıralarında tespit edilemeyen bir şahıs tarafından sahile getirilip bırakılan Suriye uyruklu 13 kişinin KKTC’ ye kanunsuz giriş yapmalarına yardımcı olan ve olay mahallinde tespit edilen zanlı 1, zanlı 2, zanlı 3, zanlı 4 ve zanlı 5’ in tutuklandığını belirten Saydağ olay mahallinde bulunan 3 aracın da alıkonduğunu belirtti. mültecilerden zanlı 18 F.K nin kaçmayı başardığını ancak sabah saat 07.00 raddelerinde Kaplıca bölgesinde tespit edilerek tutuklandığını ve karantinaya aldığını belirten Saydağ,  mesele ile ilgili zanlı 2, 3, 4 ve 5’ in gönüllü ifade verdiklerine dikkat çekti. Zanlıların verdiği gönüllü ifade ile ilgili açıklamalarda da bulunan Saydağ,  zanlı 2 ve zanlı 3’ ün verdikleri ifadede arızalı bir tekneyi kıyıya çekmede yardımcı olmak için zanlı 1’ in isteği doğrultusunda olay mahalline gidildiğini belirtirken, boşanmış eski karı-koca olan zanlı 4 ve zanlı 5 in de görüşmek için oraya gittikleri ve bir rastlantı sonucu bu olayın içinde oldukları yönünde ifade verdiklerine değindi.  Polis memuru Saydağ zanlı 1’ in TC aldığı bir telefon üzerine arızalı bir tekneyle ilgilenmek için olay mahalline zanlı 2 ve zanlı 3 ile birlikte gittiği yönünde beyanı olduğunu beliren saydağ zanlı 2’ nin teknedeki şahıslar ile görüşürken , zanlı 1 ile zanlı 3’ ün olay mahalli yakınlarında bulundukları yönde tanık ifadelerinin bulunduğunu söyledi.

Meselenin yeni olması, henüz tanıtma merasimi yapılamadığı ve sabah saatlerine kadar tahkikatın sürdüğüne dikkat çeken Saydağ, gönüllü ifadelerin teyit ve tekzibi yanında ortaya atılan iddialar konusunda da tahkikatını sürdürebilmek maksadıyla huzurda bulunan 5 zanlı ile poliste karantina altında tutulan 13 zanlıya gıyaplarında olmak üzere 2 şer gün tutukluluk emri verilmesini talep etti.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler beşi huzurunda, 13’ ü gıyabında olmak üzere toplam 18 zanlının 2 gün süre ile poliste tutuklu kalmaları yönünde emir verdi. (MHA)