5.11.19 tarihinde saat 12.30 raddelerinde Lefkoşa – Gazimağusa anayolu üzerinde Dörtyol yakınlarında narkotik ve kaçakçılığı önleme müdürlüğü ekiplerince Khalid Sanusi (E-30)’ in kullanımındaki ZRH 914 plakalı araçta ve araçta yolcu olarak bulunan Abubakar Usman (E-25) ve Usman Sani Usman (E-28)’ in üzerlerinde yapılan aramada yaklaşık 17 gr ağırlığında Hint Keneviri türü uyuşturucu madde olduğuna inanılan madde, yeşil reçeteye tabi 121 adet hap ve yaklaşık 3 gr ağırlığında sentetik cannabinoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde bulunarak emare olarak alınmış ve zanlılar tutuklanmıştı.

Tutuklandıkları günden bu güne değin tutuklu bulunan 3 zanlı bugün 13.11.19 tarihinde yargıç huzuruna çıkarılarak teminata bağlandılar.

İddia makamı adına mahkemede yeminli şahadet veren polis memuru Mustafa Kavaz zanlıların 5.11.19 tarihinde Dörtyol köyü yakınlarında anayol kenarında kiralık bir araç içerisinde tespit edildiklerini belirtti. Zanlı 2 ve 3’ ün kaçma teşebbüsünde bulundukları ancak makul güç kullanılarak yakalandıklarını aktaran Kavaz zanlılar huzurunda araç içerisinde ve üzerlerinde arama yapıldığına değindi. Yapılan aramada zanlı 1’in üzerinde asılı çantasında 2 gr ağırlığında Hint Keneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ve yeşil reçeteye tabi 99 adet hap, zanlı 2’nin çantasında 1 gr ağırlığında Sentetik Cannabinoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ve yeşil reçeteye tabi 10 adet hap ile zanlı 3’ ün çantasında 2 gr ağırlığında Sentetik Cannabinoid türü uyuşturucu olduğuna inanılan madde ve yeşil reçeteye tabi 12 adet hap bulunarak emare alındığını aktaran Kavaz araç içerisinde de arama yapıldığını belirtti. Araç içerisindeki aramada ön sol koltuk altında tespit edilen 15 gr ağırlığında Hint Keneviri türü uyuşturucu olduğuna inanılan maddenin de bulunarak emare alındığını belirten Kavaz uyuşturucu maddeler ile haplara emare olarak el konulduktan sonra zanlıların tutuklandığını söyledi.

Her üç zanlının Nijerya uyruklu olup Lefkoşa bölgesindeki üniversitelerde öğrenci olduklarına değinen Kavaz, zanlıların tasarruflarında bulunan ve yeşil reçeteye tabi olduğuna inanılan haplarla ilgili raporda hapların ilaç ve eczacılık yasasına aykırı KKTC ‘ ye girişlerinin yasaklanmış olduğunun belirlendiğinin tespit edildiğini aktardı. 

Zanlılara kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu yanında tasarruflarında ithali yasaklanmış hap bulundurmakla ilgili olarak ilaç ve eczacılık yasasına aykırı ilaç bulundurma suçundan dava tebliğ edildiğine değinen Kavaz her 3 zanlının suçlarını kabul ettikleri yönünde cevap verdiklerini belirtti.

Zanlıların bu aşamada tahkikata etki etme olanakları olmadığına değinen Kavaz ileride görüşülecek davalarında hazır olmalarını sağlamak maksadıyla teminata bağlanmalarını talep etti.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren Kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler zanlıların KKTC haricine çıkışlarını men ederek kimlik, pasaport ve seyahat belgelerini polise teslimi, haftada bir gün polise ispat-ı vücut etmeleri ve zanlı 1’in 7000 TL, zanlı 2’ nin 5000 TL ve zanlı 3’ ün de 4000 TL nakdi teminat ödemesi şartıyla serbest kalmaları yönünde emir verdi. (MHA)