Subaylar FETÖ’den Değil Hırsızlıktan Teminata Bağlandı

Evrim Kamalı
Kıbrıs Manşet Özel Haber

Ülkemizde başlatılan geniş kapsamlı FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan 2 Subay Kardeş Adem ve Ahmet Bilgen bugün teminata bağlanmak üzere Askeri Mahkeme huzuruna çıkarıldılar.

Mahkemede mesele ile ilgili şahadet veren Polis Müfettiş Muavini Ömür Dalkıran olayla ilgili bulguları aktardı. Dalkıran huzurda bulunan zanlı Adem Bilgen’in GKK Karargah Merkez Şube Müdürlüğü’nde Piyade Kıdemli Başçavuş olarak görev yapmakta olduğunu, zanlı Ahmet Bilgen’in ise yine GKK Komutanlık Karargahı Lojistik Şube’de Kıdemli Başçavuşu olarak görev yaptığını söyledi. Müfettiş muavini, zanlılar ile ilgili başlattıkları soruşturmanın yasa dışı terör örgütü ile ilgili propaganda niteliğinde yayın bulundurma ve kanunsuz patlayıcı madde tasarrufu suçları ile ilgili olduğunu belirtti.

Polis 13 Ağustos 2017 tarihinde saat 16.30’da Mağusa da Veyselliler Mahallesi Karaoğlanoğlu Sokak içerisinde yol kenarındaki boş arazide bulunan kuyuya LB 245 plakalı beyaz renk araç ile gelen 2 erkek kişi tarafından şüpheli bir torba atıldığı ihbarı alındığını söyledi. Polis ihbar üzerine olay yerine gidilerek söz konusu kuyuda İtfaiye ekimlerinin yardımı ile yapılan aramada bir torba içerisinde kitaplar bulunduğunu söyledi. Polis söz konusu kitapların 1 adetinin Muhammed Fethullah Gülen’in yazarı olduğu “Dua Mecmuası” isimli ve Zaman Gazetesi yayınlarını içeren kitapların bulunduğu toplam 14 adet kitabın ıslanmış vaziyette emare alındığını belirtti.

Kitapların emare yapılmasının ardından yapılan araştırmada LB 245 plakalı aracın zanlı Adem Bilgen adına kayıtlı olduğunun tespit edildiğini anlatan Dalkıran, aynı gün Mağusa Kaza Mahkemesi nöbetçi yargıcından temin edilen arama emriyle Adem Bilgen’in Mağusa’da bulunan evinin ziyaret edilerek huzurunda arama yapıldığını bildirdi. Polis, Adem Bilgen’in evinde yapılan aramada 1 adet flaş bellek, 1 adet masa üstü bilgisayar kasası, kendisine zimmet edilenden fazla 1 adeti eğitim mermisi olan 10 adet 9 mm çapında canlı mermi, 1 adet dijital fotoğraf makinesi ve tasarrufunda bulunan cep telefonunun emare alındığını belirtti.

Müfettiş Muavini Ömür Dalkıran, zanlı Adem Bilgen’in evinde yapılan aramanın ardından zanlı Ahmet Bilgen LB 245 plakalı araçla ile konu adrese geldiğini ve akabinde zanlıların huzurunda söz konusu araçta yapılan aramada ise bagaj içerisinde 2 adet dini içerikli kitap bulunarak emare alındığını anımsattı. Aynı gün zanlıların ileri soruşturma için Mağusa Polis Müdürlüğü’ne celp edildiklerini aktaran müfettiş muavini, her iki zanlının da müdürlükte mesele ile ilgili gönüllü ifade verdiklerini söyledi.

Dalkıran zanlıların verdikleri ifadede konu araçla Ahmet Bilgen’in şoförlüğünde, olay yerine gittiklerini, kuyunun bulunduğu arazinin zanlı Adem Bilgen’in kayınvalidesine ait olduğunu, oraya ağaç dikmeyi düşündüklerini bu yüzden kuyuya su var mı diye baktıklarını ve içerisine taş attıkları beyanında bulunduklarını söyledi.

Polis ayrıca zanlı Ahmet Bilgen’in evinde yapılan aramada, zimmetinden fazla 7 adet canlı mermi, 1 adet diz üstü bilgisayar, bilgisayar çantası içerisinde 250 gigabayt dahili bellek ve tasarrufunda bulunan cep telefonunun emare alındığını kaydeden müfettiş muavini, emare alınan cep telefonları, dahili ve harici bellekler, bilgisayar, dijital fotoğraf makinesi Polis Genel Müdürlüğü Adli Polis Genel Müdürlüğü’ne inceleme amaçlı gönderildiğini dile getirdi.

Polis Müfettiş Muavini Ömür Dalkıran, Adem Bilgen’in dün ikinci kez gönüllü ifade verip, konu kitapların abonesi olduğu Zaman Gazetesi’nin dağıttığını ve konu kitapları dini içerikli kitaplar olduğu için muhafaza ettiğini itiraf ettiğini anlattı. Dalkıran, ayrıca zanlının Fetullah Gülen’le ilgili tasarrufunda kitap bulunanların tutuklanması üzerine paniğe kapıldığını ve onları yok etmek için kardeşiyle birlikte kitapları poşete koyup, söz konusu kuyuya attıklarını itiraf ettiğini kaydetti.

Polis zanlılar aleyhine başlatılan Fetö soruşturmasın halen sürdüğünü ancak etki etme olasılıklarının kalmadığını belirterek zanlıların ilk etap tasarruflarında bulunan ve askeri birliğe ait fazla mermileri sirkat ettikleri gerekçesi ile dava okunduğunu söyledi. Polis müfettiş muavini zanlıların söz konusu dava nedeni ile mahkemenin uygun göreceği bir teminata bağlanmasını talep etti.

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç Gökan Asafoğulları zanlıların ilerde yargılanacakları davada hazır olması maksadı ile yurtdışına çıkışlarının yasaklanması, haftada 1 gün en yakın polis karakoluna ispati vücut etmesi, 5’er bin TL nakit teminat yatırmaları ve KKTC vatandaşı muteber 2’şer kefilin 100’er bin TL kefalet senedi imzalaması koşulu ile tutuksuz yargılanmalarına emir verdi.