15.02.2020 tarihinde bir operasyon esnasında tabancası tutukluk yapan ve sonrasında dönüş yaptığı karakolunda çıkarmaya çalışırken tabancanın ateşlenmesi sonucu kendisinin sağ elinden, sağ tarafında oturan çavuşunun da her iki ayağından yaralanmasına neden olan polis memuru Halil Ersan, aleyhindeki dosyanın tamamlanması nedeniyle bugün 6.7.20 tarihinde Gazimağusa mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarıldı ve tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlandı.

Bugünkü teminat duruşmasında, iddia makamı adına mahkemede hazır olan savcı Hasan Boşnak tahkikatı yürüten polis müfettiş muavini Ömer Dalkıran’ ı tanık olarak dinletti. Tahkikat subayı Dalkıran yemin altında verdiği şahadette olgularla ilgili bilgi verdi. 15.2 20 tarihinde cezaevi firarisi G.T’nın yakalanması için oluşturulan ekipte görev alan zanlının, firarinin kaçma ihtimali üzerine tasarrufunda bulunan kendisine zimmetli 9 mm çapında tabancası ile havaya ateş etmek istediğini ancak silahın ateşlenmediğini söyledi.

Operasyon sonrasında karakolda, zanlı polis memurunun tabanca içindeki mermiyi çıkarmak maksadıyla eline alıp uğraştığı sırada silahın ateş aldığını söyleyen Dalkıran, zanlının sağ el yüzük parmağı altından, sağ tarafında oturmakta olan PÇ Berk Mertcanoğlu’nun ise sağ ve sol bacağından yaralanmasına neden olduğunu belirtti.

Zanlı aleyhine oluşturulan dosyanın KKTC Başsavcılığına gönderildiğine değinen tahkikat subayı Dalkıran, gelen görüş sonrasında 2.7.20 tarihinde zanlı polis memuruna vahim zarar, yaralama ve tasarrufunda patlayıcı maddeye gelmesi muhtemel tehlikeyi önleyici tedbir almamakla yazılı dava tebliğ ettiğini belirtti. KKTC vatandaşı olan zanlının davasına karşılık kabul etmiyorum yönünde cevap verdiğine değinen Dalkıran, zanlının ileride görüşülecek davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla teminata bağlanmasını talep etti.

Tahkikat subayı bir soru üzerine, şikâyetçi PÇ’nin şikâyetinin devam ettiğini, zanlı ve şikâyetçinin sağlık durumlarının iyi olup ve görevlerinin başında olduğunu söyledi. Bir başka soru üzerine açıklama yapan tahkikat subayı Dalkıran, zanlının herhangi bir ifade vermediğini ancak yanında bulunan PÇ, Berk Mertcanoğlu’nun izniyle ve huzurunda silahından mermiyi çıkarmaya çalıştığına dair sözlü beyanı olduğunu belirtti.

Huzurundaki şahadeti ve tarafların beyanlarını değerlendiren yargıç Dilşah Karayel, zanlının ileride görüşülecek davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla KKTC haricine çıkışını men ederek KKTC vatandaşı muteber bir kişinin zanlı lehine 75000 TL’lik şahsi kefalet senedi imzalaması yönünde emir verdi. (MHA)