Sabıkalı Hırsızlara Ağır Hapis Cezası

Evrim Kamalı
KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER

Güney Kıbrıs’a yasa dışı yollardan geçerek araç çalan ve daha sonra yine yasa dışı yollardan KKTC’ye getirirken yakalanan sanıklar Hasan Akmergiz, Ali Akçam, Savaş Yıldız ve Umut Gül aleyhindeki karar dün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından açıklandı. Sanıklar aleyhine açıklanan karar heyetin oy birliğine varamaması nedeni ile oy çokluğu ile belirlendi. Başkan Ömer Güran ve Yargıç Gökhan Asafoğulları'nın ortak olarak hazırladığı kararı Başkan Güran açıkladı.

Başkan Ömer Güran sanıkların lehine ve aleyhine olan olguları değerlendirdiklerini belirterek sanıkların sabıkalarına göre ceza takdir ettiklerini belirtti. Başkan Güran ülkemizde dava konusu suçların 2 suç türünde yoğunluk gösterdiğini bu saçlardan birinin uyuşturucu diğerinin ise hırsızlık olduğunu bu tür suçların toplumu rahatsız ettiğini ve bir insanın eşyasını çalmanın onun kişi hak ve özgürlüklerine tecavüz etmek olduğunu düşündüklerini belirterek ceza takdir ederken bu hususları göz önünde tutuklarını belirtti. Başkan Ömer Güran sanıkların ise özetle suç işlemelerini daha önce sabıkamız olduğundan iş bulmak da zorlanırık bu yüzden suç işlerik bahanesinde olmalarını söylemelerinin ıslah olmaz tutumlarını göstermektedir olduğunu ve bu bahaneyi kabul edemeyeceklerinin altını çizdi.

Başkan Ömer Güran tüm olgular ışığında, sanıkları suçlu bulup mahkum ettikleri davalardan sabıkalarına ve benzer suçlardan daha önce hapislik cezası almalarını da dikkate alarak sanık Hasan Akmergiz'i 15 ay, sanık Ali Akçam'ı 20 ay, sanık Savaş Yıldız 'ı 30 ay ve son olarak sanık Umut Gül'ü de 30 ay hapis cezası ile cezalandırdıklarını açıkladı.

Yargıç Meltem Dündar ise kararında sanıkları suçlu bulup mahkûm ettiği davalardan sanık Hasan Akmergiz'i 9 ay, sanık Ali Akçam'ı 15 ay, sanık Savaş Yıldız 'ı 15 ay ve son olarak sanık Umut Gül'ü de 15 ay hapis cezalarıyla cezalandırılmasını uygun bulduğunu açıkladı. Ancak Başkan Ömer Güran’ın ve Yargıç Gökhan Asafoğulları’nın yazmış olduğu karar oy çokluğu ile sanıkların cezasını belirledi.