2.11.20 tarihinde GKRY bulunan mülteci kamplarına gitmek maksadıyla Beyarmudu ilkokulu avlusuna bırakılan Afrika uyruklu üçü erkek olmak üzere 6 öğrenci ihbar üzerine bulundukları yerde polis tarafından tespit edilerek tutuklanmışlar ve aynı gün çıkarıldıkları mahkemede haklarında 3 gün tutukluluk emri temin edilmişti.

Öğrenciler sonrasında bulundukları yerin askeri yasak bölge sınırları içerisinde olmasından dolayı daha sonraki safhalarda duruşmaları askeri mahkemede devam etmişti.

Öğrencilerin Beyarmudu köyüne getirilmesine yardımcı olan şahıs olay mahallinde düşürdüğü cep telefonunun polisin eline geçmesiyle tahkikat derinleştirilmiş ve öğrencilere güneye gitmelerine yardımcı olduğu belirlenen Kudret Çelebi polis tarafından tespit edilerek derdest emri gereği tutuklanmıştı.

Zanlı Kudret Çelebi de askeri yasak bölgeyi ihlal suçundan askeri mahkeme huzuruna çıkarıldıktan sonra bugün 18.11.20 tarihinde insan kaçakçılığı suçlamasıyla Gazimağusa kaza mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarılarak davası görüşülünceye değin 40 günü aşmamak kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderildi.

Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede hazır bulunan polis memuru İbrahim Bulut olgularla ilgili mahkemeye yemin altında bilgi verdi. Bulut şahadetinde, zanlının 2.11.20 tarihinde gece geç saatlerde öğrencilerin yasa dışı yollardan SBA bölgesinden güneye geçmelerini sağlamak maksadıyla aracıyla onları Beyarmudu ilkokuluna götürüp bıraktığını ve karşılığında 4 kişiden toplam 1200 dolar ve 2 kişiden toplam  800 euro para aldığını, ayrılırken de cep telefonunu düşürdüğünü söyledi.

Polisin olay yerinde bulduğu cep telefonu ile ilgili yapılan takip sonucu zanlının tespit edilerek tutuklandığına değinen tanık polis, zanlının askeri mahkeme huzuruna çıkarıldığını belirtti.

Öğrencilerin GKRY ne geçmelerini sağlamak maksadıyla bir arkadaşının isteği üzerine onları Beyarmudu köyüne götürdüğüne dair zanlının gönüllü bir ifade verdiğine dikkat çeken tanık polis, buna karşılık maddi bir menfaat temin ettiği ithamını kesinlikle kabul etmediğini söyledi.

Zanlının benzer suçları yanında vahim zarar, ciddi darp ve kanunsuz ateşli silah tasarrufundan teminatı olduğuna vurgu yapan PM Bulut, KKTC vatandaşı olan zanlının kaçma olasılığının çok yüksek olduğuna değindikten sonra davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesini talep etti.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, zanlının ileride görülecek davasında hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla ve her hâlükârda 40 günü geçmemek kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesi yönünde emir verdi. (MHA)