Müsbah’a 3 Yıl 6 Ay Hapis

Evrim Kamalı
Kıbrıs Manşet Özel Haber

Girne’de 2015 yılında yardıma muhtaç olduğu için kendine para konusunda yardımcı olan 80 yaşındaki V.N’nin evine soygun maksatlı giren ve ev sahibi tarafından fark edilince V.N’yi darp ederek kaçan Havakan Müsbah aleyhindeki dava bugün Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Başta “Soygun” olmak üzere 4 ayrı davadan yargılanan Müsbah, 3 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi. Başkanlığını Fadıl Aksun’un yaptığı Kıdemli Yargıç Pınar Beyoğlu ve Yargıç Temay Sağer’den oluşan heyetin oy birliği ile aldığı kararı Yargıç Temay Sağer açıkladı.

Kararı okuyan Temay Sağer, sanık Havakan Müsbah’ın konu suçu 2015 yılında işlediğini aleyhinde getirilen suçlamaları ise Eylül ayında kabul ettiğini belirtti.

Olayın olgularını anımsatan Sağer, Müsbah’ın kendisine yardımcı olan yaşlı ve 80 yaşındaki birinin evine soygun amaçlı girdiğini ev sahibi tarafından fark edilince ev sahibini darp ederek evden kaçtığını aktardı. Müsbah’ın SOS Çocuk köyünde aile sevgisinden yoksun büyüdüğüne vurgu yapan Sağer, sanığın benzer birçok sabıkası olduğuna değindi. Sağer, oy birliği ile verilen kararda ise Havakan Müsbah’ın 80 yaşındaki bir kişiye kişisel saldırıda bulunmasının kararda etkili olduğuna vurgu yaptı.

Yargıç Temay Sağer, son 10 yılın mahkeme faaliyet raporlarına göre, soygun suçlarının 7 kez Ağır Ceza Mahkemelerinde ikinci en çok görüşülen davalar olduğuna dikkati çekti. Sağer, “Soygun” suçlarının 2011 yılında da davalar arasında birinci sıraya yükseldiğine vurgu yaptı. Havakan Müsbah’ın 1987 yılı itibarı ile benzer birçok sabıkası olduğuna da değinen Sağer, sanığın en son “sirkat” suçu işleyerek 1995 yılında mahkûm olduğunu anımsattı. Sanığın suç işleme bağımlığının 22 yıl öncesine dayandığını belirten Temay Sağer, oy birliği verilen kararda sanığın geçmiş suçlarının dikkate alınmadığını ifade ederek Müsbah’ı mahkûm olduğu suçlardan 3 yıl 6 ay hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

Aleyhindeki davaları 2 yıldır kabul etmeyen Müsbah, Eylül ayında suçlamaları kabul etmişti. Kendisine zaman zaman yardımcı olan V.N’nin evine girip, 495 Sterlin ile 575 TL çalan sanık, yatak odasında bulunduğu esnada V.N ile karşılaşmış, yaşlı adamın yüzüne yumruk atıp kaçmıştı.