Mülteciler ihraç edilecek

 Ülkemize Mersin’den bindikleri tekne ile yasadışı limandan giriş yaparak Lefkoşa Güney Kıbrıs’a geçmeye çalışırken asker tarafından tespit edilen 14 Suriyeli Mülteci dün teminat maksatlı mahkeme huzuruna çıkarıldılar.

Mahkemede mesele ile ilgili şahadet veren Polis memuru Erkut Öztürk olayla ilgili bulguları aktardı. Özoğlu huzurda bulunan dördü kadın, ikisi çocuk toplam 14 Suriyeli mültecinin 17 Ekim tarihinde Mersin’den binmiş oldukları tekne ile ülkemize henüz tespit edilemeyen bir yerden yasadışı giriş yaptıklarını söyledi. Polis zanlıların 19 Ekim tarihinde Lefkoşa Dumlupınar bölgesinden askeri yasak bölgeyi ihlal ederek Güney Kıbrıs’a giriş yapmak isterken, Askerler tarafından tespit edilerek tutuklandığını mahkemeye aktardı. Polis zanlılar aleyhine başlatılan soruşturmanın tamamlandığını çocuk olan iki zanlının Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliğinin Güney Kıbrıs’ta bulunan Mülteci kampına kabul edildiğini ve oraya iadelerinin yapılacağını belirtti. Polis geriye kalan 12 Mültecinin ise Türkiye’ye iadeleri için çalışmalar olduğunu bu nedenle sürecin tamamlanması için mahkemenin uygun göreceği bir teminata bağlanmalarını talep etti.

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Kıdemli Yargıç Tacan Reynar iki çocuk zanlının mülteci kampına iadelerinin gerçekleşmesi maksadı ile SOS çocuk köyünde gözetim altında tutulmalarına direktif verdi. Kıdemli Yargıç ayrıca diğer 12 mültecinin de ihraç işleminin tamamlana bilmesi maksadı ile 10 günü geçmeyen bir süre cezaevinde tutulmalarına emir verdi.