Suriyeli mültecinin ihracı gündemde

29.5.20 tarihinde saat 22.00 raddelerinde Gazimağusa’da kale içerisinde devriye görevinde bulunan polis ekibi şüpheli hareketleriyle tespit ettiği Suriye uyruklu 4 kişiyi KKTC’ ye yasal yollardan girişlerinin olmaması nedeniyle tutuklayıp bakanlar kurulu kararıyla 14 gün süreyle karantina altına almıştı.

Tutuklanan Suriye uyruklu Ali Ahmad Said, Muhammad Ali Ali, İbrahim Ali Kasım Alomar ve Ramadan Ali Kasım Karantina altında tutulmaları nedeniyle 30 5.20 tarihinde Gazimağusa kaza mahkemesinde görüşülen tutukluluk duruşması gıyaplarında yapılarak haklarında üçer gün tutukluluk emri temin edilmişti.

29.5.20 tarihinde, muhaceret işlemi yaptırmadan yasal olmayan yollardan KKTC’ ye giriş yapmakla suçlanan zanlıların bugün 2.6.20 tarihinde görüşülen ek tutukluluk duruşması karantinada tutulmaları nedeniyle yine gıyaplarında yapıldı.

İddia makamı adına mahkemede hazır bulunan savcı Hasan Boşnak ilk tanık olarak polis memuru Hüseyin Özdesoy’ u tanık kürsüsüne çağırdı. Özdesoy zanlıların bakanlar kurulu kararı ile karantina altında tutulmaları nedeniyle gıyaplarında ek tutukluluk talep edileceğini belirterek bu konuda mahkemeye bilgi verdi ve olgularla ilgili anımsatmada bulundu. Zanlıların 29.5.20 tarihinde Mersin’ den Gazimağusa limanına bir tır içerisine gizlenerek gemiyle geldikleri, daha sonra bir vasıta ile alınarak bilinmeyen bir yere bırakıldıkları konusunda zanlıların beyanları olduğunu belirten Özdesoy, bu konuyla ilgili iki zanlının açık ifade verdiğini, diğer iki zanlının ifade vermediğini ancak sözlü beyanlarında arkadaşlarını teyit eder beyanda bulunduklarına dikkat çekti.

Zanlıların gizlendiği tır aracın tespiti, gidilen güzergâhla ilgili kamera kayıtlarının incelenmesi ve yasal olmayan yollardan giriş yapmaları nedeniyle ihraç işlemlerinin başlatılmış olduğuna vurgu yapan Özdesoy, karantinada tutulan zanlıların tutukluluk sürelerinin 8 gün daha uzatılmasını talep etti.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler tutuklu olarak karantinada tutulan 4 zanlının 8 gün daha poliste tutuklu kalması yönünde emir verdi. (MHA)