9.6.20 tarihinde saat 23.00 raddelerinde Tatlısu’ da onaylanmış liman olmayan bir sahilden 13 kişiyi tespit edilemeyen bir sürat teknesi ile KKTC topraklarına giriş yapmalarına yardımcı olan ve 2020 yılında 14/2020 kararla fasıl 154 ceza yasasının 254 a maddesine eklenen insan kaçakçılığı suçuyla itham edilen İbrahim Demir aleyhindeki karar bugün 14.7.20 tarihinde Gazimağusa’da oturum yapan Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından karara bağlandı.

Ağır ceza mahkemesi başkanı kıdemli yargıç Fatma Şenol’un açıkladığı ve oy birliğiyle alınan karara göre sanık İbrahim Demir, aleyhine getirilen insan kaçakçılığı suçundan suçlu bulundu ve 4 yıl hapislik cezasına çarptırıldı. Bu yasa tahtında İbrahim Demir insan kaçakçılığı suçundan ilk mahkûm olan kişi olmuş oldu.

Bugün Gazimağusa kaza mahkemesinde oturum gerçekleştiren ve başkan kıdemli yargıç Fatma Şenol, kıdemli yargıç Ayşen Toroslu ile yargıç Hazan Aksun’ dan oluşan ağır ceza heyetinin sanık aleyhindeki kararı başkan Fatma Şenol tarafından okundu.

Sanık ile birlikte suçlanan diğer 2 kişi aleyhindeki davanın başsavcılık tarafından geri çekildiğine ve bir alt mahkemede mültecilerle birlikte yargılanacağına dikkat çeken Şenol, suçunu kabul eden sanık İbrahim Demir suçlu bulup mahkûm ettiklerini söyledi.

Sanığın 37 yaşında, 13 ve 16 yaşlarında 2 evladı olduğunu, eşinin çalışmadığını, 16 yaşındaki çocuğunun hasta olduğunu, ekonomik nedenlerden dolayı mali sıkıntı içerisinde olduklarını, bir anlık gaflet sonucu bu suçu işlemiş olduğunu, savaştan kaçan insanlara karşı yardımcı olmak niyetiyle Türkiye’den gelen bir telefon üzerine suça karıştığını ancak cezaevinde olduğu sürede olayın ciddiyetini kavradığı ve ders aldığı yönündeki savunma avukatının söylediklerini dikkate aldıklarını belirten başkan Şenol, sanığı aleyhindeki suçtan suçlu bulup mahkûm ettiklerini belirtti.

Sanığa ceza takdir edilirken dikkat edilmesi gereken unsurlar konusunda açıklamada bulunan Şenol, henüz yüksek mahkemede bu suçla ilgili emsal teşkil edecek bir kararın bulunmadığına dikkat çekerek 2020 yılında 14/2020 ile Fasıl 154 ceza yasası madde 254 (a) ve (1) altında yapılan tadilatla insan kaçakçılığı suçuyla ilgili yeni bir dönem başlatıldığını söyleyebiliriz dedi.

Yasaya eklenen bu madde tahtında bu suça teşebbüs edenler insan kaçakçılığı suçunu işlemiş olur ve mahkûmiyetleri halinde beş yıla kadar hapislikle cezalandırılabilirler diyen Şenol, bu suça mahsup kişilerin 18 yaşından küçük şahıslar olması, bedenen veya aklen sakıncalı kişiler olması halinde cezanın 10 yıla kadar çıktığına dikkat çekti.

Bir yabancının ülkeye giriş şekli dışında yasal olmayan yollardan sokulması durumlarının tüm dünyanın başını ağrıtan unsurların başında geldiğine değinilen kararda, özellikle deniz yolu ile yapılan insan kaçakçılığının büyük oranda can kaybına neden olduğu belirtildi. Bu nedenle bu gibi işlere teşebbüs edenlere karşı caydırıcı ceza verilmesi kaçınılmazdır diyen Şenol, bu olaya bakıldığı zaman 13 mülteci arasında 18 yaş altı olan şahısların var olduğuna vurgu yaptı.

Sanık hakkında karar verilirken savunma avukatının sanıkla ilgili dile getirdiği unsurları ve sosyal durumu yanında suçun işlenmesinde organizasyonda görev almadığının dikkate alındığını belirten kıdemli yargıç Fatma Şenol, oy birliğiyle alınan karar doğrultusunda sanığın 4 yıl hapislikle cezalandırıldığını belirtti. (MHA)