02.11.20 tarihinde Beyarmudu ilk okulunun güneye bakan kısmından İngiliz Üsler bölgesine bavulları ile birlikte yasa dışı yollardan geçme hazırlığı içerisinde bulunan yabancı uyruklu Moris Mudo Molar (E-25-Kamerun), Aboubacar Bangofou (E-25 Gine), Amstrong Akam Ndum (E-30, Kamerun), Fatoumata Soumah (K-25 Kamerun), Aminata Kaita (K-23 Kamerun) ve Kadıtou Bangoung (K-20 Gine) bir polis ekibi tarafından suçüstü tespit edilerek tutuklanmışlar ve 3.11.20 tarihinde çıkarıldıkları mahkemede haklarında üçer gün tutukluluk emri temin edilmişti.

Zanlılar bugün 06.11.20 tarihinde ağır bir suç işlemek kastıyla suç işlemeye teşebbüs suçlamasıyla Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde yeniden yargıç huzuruna çıkarılarak tutukluluk süreleri 6 şar gün daha uzatıldı.

Bugünkü duruşmada iddia makamı adına mahkemede yemin altında şahadet veren PM İbrahim Bulut, alınan bilgi ışığında 02.11.20 tarihinde saat 21.15 raddelerinde Beyarmudu köy ilkokulunun güney kısmından İngiliz üstler bölgesine kaçma hazırlığında bulunan üçü erkek üçü kadın Kamerun ve Gine uyruklu 6 öğrencinin tespit edilerek suçüstü hali tutuklandıklarını söyledi.

Öğrencilerin yapılan sorgulamalarında, KKTC’ye öğrenci statüsü altında geldiklerini, paraları bitince GKRY de bulunan mülteci kamplarına gitmek üzere siyahi bir şahısla para karşılığı anlaştıklarını, bir başka şahsın aracı ile bulundukları yere getirildiklerinin öğrenildiğini söyleyen PM Bulut, etrafın karanlık oluşu ve bölgeyi bilmedikleri sebebiyle sabah olmasını bekledikleri yönünde beyanları olduğunu belirtti.

Zanlıların yapılan muhaceret kontrolünde zanlı 1 ve 2‘nin 12.02.20 tarihinde 60 günlük, zanlı 3,4,5 ve 6‘nın da 17.10.20 tarihinde 60 günlük öğrenci vizesiyle KKTC’ye geldiklerinin belirlendiğini aktaran PM Bulut, zanlı 1 ve zanlı 2’nin itiraf niteliğinde birer gönüllü ifade verdiklerini, okuldaki kamera incelemelerinde KKTC uyruklu bir kişinin zanlıları okula yerleştirirken tespit edildiğine de değindikten sonra ismi belirlenen bu kişinin derdest emri gereği aranmakta olduğunu söyledi.

Diğer zanlıların ifade yerine sözlü beyanda bulunduklarına değinen PM Bulut, zanlılara yardımcı olduğu belirlenen ismi meçhul Kamerun uyruklu siyahi bir şahsın da aranmakta olduğuna dikkat çeken PM Bulut tahkikatını salimen devam ettirebilmek maksadıyla zanlılar aleyhine 6’şar gün tutukluluk emri verilmesini talep etti.

Yargıcın söz vermesinden sonra konuşan zanlılar bir akşam kendilerini karanlık bir ormanda bulduklarını, çok korktuklarını ve kendilerine yardımcı olunmalarını talep ettikten sonra gözyaşlarına boğularak aileleri ile irtibat kurabilmeleri için yargıçtan yardım talebinde bulundular.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, zanlıların 6 şar gün daha poliste tutuklu kalmaları yönünde emir verdi. Ayrıca ayağından rahatsız olan kadının doktor kontrolünden geçirilmesini ve aileleri ile irtibat kurabilmeleri konusunda polisin kendilerine yardımcı olmaları yönünde direktif verdi. (MHA)