Dural ve Çolak’a 45 gün hapis cezası

Evrim Kamalı

Kıbrıs Manşet Özel Haber

Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla denetimli serbestlikten yararlanmasına olanak tanınan ancak yükümlülüklerini yerine getirmeyen sanıklar Uğur Çolak ile İlkay Dural hakkındaki dava bugün karara bağlandı. Denetimli serbestlik kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle tutuklanan ve davalarına kaldığı yerden devam edilen iki sanık 45’er gün hapse mahkûm edildi. Girne Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, sanıklar hakkında verilen kararda, uyuşturucu madde suçlarındaki artışa dikkat çekerken, bu tür suçlara caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini ifade etti.

Heyet, sanık Çolak’ın 20102-2012 yıllarına ait benzer sabıkları olduğunu, son olarak bir gramın altında uyuşturucu bulundurma suçundan yargılandığı ancak miktarın cüzi olmasından dolayı mahkemenin 3 yıl süreyle denetimli serbestlik kararı verdiğini belirtti. Heyet, ancak sanık Çolak’ın bu şansını değerlendirmeyip, yasa kurallarını ihlal ettiğini ve davasına kaldığı yerden devam edildiğini ifade etti. Sanık İlkay Dural’ın da 1 yıl süreyle denetimli serbestlik altında serbest bırakıldığını ancak Dural’ın da yasa yükümlülüklerini yerine getirmediğini kaydeden heyet, sanıkların verilen fırsatları değerlendirmek yerine kuralları ihlal ettiklerini söyledi. Uyuşturucu suçlarının giderek arttığını, toplumu tehdit ettiğini kaydeden heyet, her iki sanığı 45 gün süreyle hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

Girne’de 2016 yılında terk edilmiş bir evde uyuşturucu içerek ölen Nedim Bük ile birlikte uyuşturucu içtiği tespit edilen İlkay Dural, uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak suçundan hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında serbest bırakılmıştı. Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında serbest bırakılan İlkay Dural, imza yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesi ile 23 Ocak 2018 tarihinde Girne Ağır Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmış, mahkeme sanığın tutuklanarak ertelenen davasının devam etmesine emir vermişti. Buna sinirlenen sanık, mahkeme salonunun camına yumruk atıp kırmıştı.