2 yıl boş yere hapis yattı

Evrim Kamalı 
KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER

Mağusa’da faaliyet gösteren “Rapa Ltd.” isimli işyerine girerek para ve çek yaprağı sirkat ettiği gerekçesi ile yargılanan sanık İbrahim Lekesiz aleyhine Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin “Bina açma” ve “Sirkat” davalarından 28 Nisan 2015 tarihinde 6 yıl hapis cezası vermesi üzerine dosyaladığı itiraz başvurusunun kararı dün açıklandı.


İstinaf başvurusunu değerlendiren Başkan Ahmet Kalkan ve üyeler Gülden Çiftçioğlu, Bertan Özerdağ'dan oluşan Yüksek Mahkeme heyeti kararında farklı gerekçelerle ancak oybirliği ile sanığın mahkûm olduğu davalardan beraat ettirilmesine karar verdi.

Başkan Ahmet Kalkan sanığın mahkûm edildiği davaların şüpheden ari ispat edilemediğini belirterek, sanığın hırsızlığın gerçekleştiği olay gecesi bir kumarhanede olduğunu beyan etmesine rağmen kamera görüntülerinin mahkemeye emare sunulmamasının ciddi bir tahkikat eksikliği olduğuna bulgu yaptı.

Başkan Kalkan alt mahkemenin eksik emarelerin bulunduğu bu davada mahkûmiyet kararı vermesini hatalı bulduklarını açıkladı.

Heyet Başkanı Ahmet Kalkan bu bulgular ışığında sanık aleyhine verilen mahkûmiyet kararını bozduklarını ve sanığı beraat ettirilmesine karar verdiklerini açıkladı.


Dava konusu olay nasıl olmuştu:


Sanık İbrahim Lekesiz 11-12 Haziran 2014 tarihleri arasında Mağusa’da faaliyet gösteren “Rapa Ltd.” isimli işyerine girdiği iddia edilmiş ve içeriden 9 bin 920 TL nakit para ile 9 bin 860 TL meblağlı çek yapraklarını sirkat ettiği gerekçesi ile tutuklanmış ancak delil yetersizliğinden ötürü serbest kalmıştı. 

Sanık daha sonra Ağustos 2014 yılında içerisinde işlemiş olduğu başka bir sirkat meselesinden dolayı evi polis tarafından aranan sanık Lekesiz’in emare olarak alınan ayakkabılarının izleri ile Rapa Ltd den alınan ayakkabı izlerinin bire bir uyuştuğu gerekçesi ile sanık yeniden tutuklanmış ve mahkum edilmişti.