9.6.20 tarihinde saat 23.00 raddelerinde, Tatlısu’ da, onaylanmış liman olmayan deniz sahilinden bir tekne ile KKTC’ ye kanunsuz giriş yapan Suriye uyruklu 13 kişi ile KKTC’ ye kanunsuz giriş yapmalarına yardımcı oldukları tespit edilen İbrahim Demir (E-40), Fatih Esergül (E-39), Hakan Esergül (E_34), Gökhan Aktel (E-32) ve Gülcan Aktel (K-30.) suçüstü hali tespit edilerek tutuklandılar ve 10.6.20 tarihinde çıkarıldıkları mahkemede haklarında ikişer gün tutukluluk emri temin edilmişti.

Kanunsuz giriş yapan Suriye uyruklu 13 mültecinin yasa gereği 14 gün karantina süresi için poliste tutuklu bulunmaları nedeniyle bugün 12.6.20 tarihinde Gazimağusa kaza mahkemesindeki duruşmaları yargıcın izniyle gıyaplarında yapıldı.

Onaylanmış liman olmayan Tatlısu deniz sahilinden bir tekne ile KKTC’ye kanunsuz giriş yapan Suriye uyruklu 13 mülteciye yardımcı oldukları gerekçesiyle tutuklanan zanlı 1 İbrahim Demir, zanlı 2 Fatih Esergül ve zanlı 3 Hakan Esergül de yargıç huzuruna çıkarılarak tutukluluk süreleri 7 gün daha uzatıldı. Olay esnasında bölgede tespit edilip tutuklanan Gökhan Aktel ve eski eşi Gülcan Aktel aleyhine suç tespit edilemediğinden şartsız serbest kalmaları nedeniyle zanlı sayısı 3’e düşmüş oldu.

Bugünkü tutukluluk duruşmasında yemin altında şahadet veren polis memuru Ersoy Saydağ olgularla ilgili bilgi vermek suretiyle anımsatmada bulundu. Saydağ şahadetinde 9.6.20 tarihinde Tatlısu deniz sahilinde onaylanmamış limandan kanunsuz olarak KKTC’ ye giriş yapılacağı ihbarı üzerine İskele polis müdürlüğüne bağlı bir polis ekibinin bölgede pusu görevinde bulunduğunu söyledi. Aynı akşam saat 2300 sıralarında tespit edilemeyen bir şahıs tarafından sahile getirilip bırakılan Suriye uyruklu 13 kişinin KKTC’ ye kanunsuz giriş yapmalarına yardımcı olan ve olay mahallinde tespit edilen zanlı 1, zanlı 2, zanlı 3, zanlı 4 ve zanlı 5’ in tutuklandığını belirten Saydağ olay mahallinde bulunan 3 aracın da alıkonduğunu belirtti. Mültecilerden birisinin kaçmayı başardığını ancak sabah saat 07.00 raddelerinde Kaplıca bölgesinde tespit edilerek tutuklandığını ve karantinaya aldığını belirten Saydağ,  mesele ile ilgili zanlı 2, 3, 4 ve 5’ in gönüllü ifade verdiklerine dikkat çekti. Zanlıların verdiği gönüllü ifade ile ilgili açıklamalarda da bulunan Saydağ,  zanlı 2 ve zanlı 3’ ün verdikleri ifadede arızalı bir tekneyi kıyıya çekmede yardımcı olmak için zanlı 1’ in isteği doğrultusunda olay mahalline gidildiğini belirtirken, boşanmış eski karı-koca olan zanlı 4 ve zanlı 5 in de görüşmek için oraya gittikleri ve bir rastlantı sonucu bu olayın içinde oldukları yönünde ifade verdiklerine değindi.

Sürdürülen tahkikatta zanlı 4 ve zanlı 5’ in rastlantı sonucu olay mahallinde bulunduklarının tespit edilmesi üzerine 11.6.20 tarihinde serbest bırakıldığına ve emare alınan aracının kendilerine iade edildiğine vurgu yapan Saydağ, zanlı 1 ve zanlı 2’ yi taşıyan RM 511 plakalı Mazda araç ile zanlı 3’ ü kullanımındaki JG 784 plakalı aracın emare olarak zapt edildiğini belirtti.

Olay mahallinde yapılan aramada zanlı 1’ in olay esnasında atmış olduğu samsung marka cep telefonunun bulunarak emare alındığını, şifresini hatırlamadığı yönünde beyanda bulunması üzerine incelenmek üzere Lefkoşa’ ya gönderildiğini söyleyen tahkikat memuru, diğer 2 zanlıya ait cep telefonları ile ilgili GSM operatörüne yazı yazıldığını belirtti.

Zanlıların 11.6.20 tarihinde itiraf niteliğinde ek ifade verdiklerine değinen Saydağ gönüllü ifadelerin teyit ve tekzibi yanında kamera kayıtlarındaki incelemenin devam etiğine ve tekne kaptanının tespiti yönündeki çalışmaların da sürdürüldüğüne değindikten sonra zanlılar aleyhine 7 gün ek tutukluluk talebinde bulundu.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, huzurunda bulunan zanlılar ile poliste karantinada bulunan 13 mültecinin 7 gün süreyle poliste tutuklu kalmaları yönünde emir verdi. (MHA)