PCR testleri hayatımızın bir parçası oldu.

Aşının uzun aylar çıkmayacağını, çıksa bile etkinliğini anlamak için yıllara ihtiyacımız olabileceğini düşündüğümüzde, önümüzdeki en az 2-3 yıllık bir dönemde, PCR testleri adeta ikinci kimliğimiz olacak.

Ticareti ise çoktan başladı bile.

Sosyal devlet, PCR testlerinin neresinde olmalı?

Daha yakın zamana kadar, Sağlık Bakanlığı, ısrarla PCR testlerini ağırlıklı olarak Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi genetik laboratuvarında ve yüksek maliyetle yapıyordu.

O dönem, maliyetini çok sorgulamıştık. Neden diğer cihazlar dururken, son alınan cihaz ve kitlerinin kullanıldığını, neden diğer merkezlerin devreye sokulmadığını ve böylece PCR testlerinin sayısının artırılmadığını hep sormuştuk. Böyle giderse bu konuların, bir gün yargının karşısına çıkarılacağı konusunda da uyarılarda bulunmuştuk.

Hal böyleyken bile Sağlık Bakanlığı o dönemde PCR testi yapılanlardan ücret talep edilmiyordu.

Geldiğimiz son noktada, aylarca yaşanan eziyetlerin ardından, PCR testlerinin özelde de yapılmasının yolu açıldı. Birilerinin tekeli de böylece kırılmış oldu. Türkiye’den gelen kitlerle PCR test birim maliyeti 11 Dolar civarına kadar düşürüldü.

Ancak, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, geçtiğimiz gün yayınladığı ilanla, PCR testlerinin 200 TL’ye yaptığını açıkladı. Bunun hemen akabinde, Sağlık Bakanlığı, 300 TL olan PCR test ücretini 200 TL’ye indirildiğinin bilgisini verdi.

Daha önce, Sağlık Bakanlığı yaptığı PCR testinden ücret talep etmiyordu. Üstelik maliyeti 110 dolar civarında idi. Fakat gelin görün ki, uçuşlar açılınca, adaya gelip gidenler çoğaldıkça, PCR testine olan ihtiyacın da artmasına paralel olarak, yapılan PCR testleri sessiz sedasız ücretli oluverdi!

Böylece, Sağlık Bakanlığı da Gazimağusa Devlet Hastanesi gibi ticarete soyunmuş oldu!

Önce sorularımızı soralım:

Pandemi bir halk sağlığı sorunu mudur?

Evet.

Halkın sağlığının güven altına alınması, devletin Anayasal sorumluluğunda mıdır?

Evet.

PCR testinin yaptırılması, devlet tarafından zorunlu mu tutuluyor?

Evet.

Yaptırılmazsa yasal sorumluluğu var mı?

Evet.

Devlet, sosyal güvencesi olan vatandaşının, kamu hastanelerinde yaptırdıkları laboratuvar testlerinden ücret alıyor mu?

Hayır.

PCR testi bir laboratuvar testi midir?

Evet.

Peki o halde kamu hastanelerinde yaptırılan PCR testi neden ücretlidir?

Bu sorunun cevabı yasalar çerçevesinde verilebilmelidir.

Peki birileri çıkar da PCR testlerinin, KKTC Devleti’nin sosyal güvencesi altında olan bir kişiye ücretli yapıldığı konusunu yargıya taşırsa ne olur?

Bana sorarsanız kazanır.

Devlet, ücret alarak yaptığı PCR testlerinin de ücretlerini geriye dönük olarak halkına tıkır tıkır ödemek zorunda kalır.

Ben hukukçu değilim.

Ancak, aylarca yapılmaya devam edilecek olan PCR testlerinin, ülkemizde sosyal güvencesi olan bir kişiye ücretli yapılıp yapılamayacağı konusunu sorgulayanlardanım.

Gelin, bu sorgulamanın devamını, başta Sayın Ombudsman olmak üzere hukuk camiasına bırakalım.

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899