ABD’nin New York kentinde 6-15 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası Otomobil Fuarı’nda uçabilen otomobiller görücüye çıkacak.

Massachusetts merkezli Terrafugia Transition şirketi, katlanabilir kanatlara, dört tekere ve sinyal lambalarına sahip iki kişilik uçan otomobilini fuarda tanıtacak.

Transition uçan-otomobili yıllardır geliştirilmesine rağmen, Terrafugia’nın ağırlıklı olarak havacılık sanayisine hizmet etmesi aracın piyasaya çıkmasını erteledi. Terrafugia’nın kurucularından ve mevcut CEO’su Carl Dietrich, fiyatı 297 bin dolar olan uçan-otomobil için şimdiden sipariş almaya başladıklarını belirtti.

Dietrich, siparişlere baktığı zaman pilot olmayan çok sayıda kişi görmenin kendisini şaşırttığını söyledi. Transition’ın deneme uçuşu geçtiğimiz ay başarıyla gerçekleştirildi. Dietrich, test uçuşlarının 2012’de devam edeceğini, gelecek yıl satışlara başlamayı umduklarını belirtti.

AVRUPA’NIN UÇAN OTOMOBİLİ
Transition’ın yanı sıra, fuarda yer alacak bir diğer uçan-otomobil Hollanda üretimi PAL-V olacak. Pervanesi bulunan üç tekerlekli araç tek kişilik.

Analistler ise bu araçların, yani ne büyük bir uçak, ne de büyük bir otomobil olan uçan-otomobillerin piyasada nasıl alıcı bulacakları konusuna soru işaretlerien sahip. Terrafugia CEO’su Dietrich, uçan-otomobillerini, “çok araba kullanmayı, az da uçmayı sevenlerin” tercih edebileceğini düşünüyor.

 

 

Dietrich, “Eğer bin deniz mili uçacaksanız daha yüksek performanslı bir araç isteyebilirsiniz. Ancak 100-300 deniz mili uçacaksanız, Transition ideal bir seçim” dedi. 

Hafif Spor Hava Aracı (LSA) sınıfına giren Transition, bu sınıftaki birçok araçtan yaklaşık 100 bin dolar daha pahalı. Ancak 165 kilometre gibi hiç de kötü olmayan bir hıza sahip.

KÖTÜ HAVALARA HAZIRLIKLI
Transition, kötü hava şartlarına karşı dayanıklı bir tasarımla üretildi. Ancak tecrübesiz pilotların zorlanmaması ve her türlü riski ortadan kaldırmak için, pilotlara kanatları katlayarak yola asfalt üzerinde devam etme şansı sunacak.

Alışılması güç olacak gibi görünse de, Transition piyasada kendine bir niş oluşturmak adına iyi sinyaller alıyor. Uçan-otomobilin siparişini verenlerin üçte ikisi, aracı özel ihtiyaçları için kullanmak istiyor. Örnek olarak, müşterilerine çok daha kaliteli bir görüş imkanı vermek isteyen emlakçılar verilebilir. Sipariş verenlerin üçte biri ise Transition’ı kısaca eğlenceli bir araç olarak görüyor ve keyfini çıkarmak istiyor.

Uçan-otomobil meraklıları, Wisconsin eyaletindeki Oshkosh kentinde düzenlenecek Airventure fuarında daha fazla uçan-otomobil prototipleri görebilecek. Bu araçlar, seyahatlerinde pahalı araçlar kiramalaktan hoşlananlar için iyi bir alternatif haline gelebilir.