Levent Özadam - Mesaj Kutusu

[email protected]

“Yaşanan son gelişmelerden sonra bir kez daha anlaşıldı ki, temiz ve elle tutulacak çok az kurumumuz kaldı.

Gerek ilgili sigorta şirketinde yıllardan beridir normalleştirilmiş ve kontrolsüz bir şekilde her istediğini yapan yönetim kurulu üyeleri, gerekse de tüm bunlara göz yuman hatta denetleyip kontrol etmesi gerekirken fikir verip yanlışa sürükleyen bir para kambiyo birimi.

Görünen o ki önceki gün yazmış olduğumuz yazıda da belirttiğimiz üzere sigortacılık sektöründe ve bu sektörün düzenleyicisi ve denetleyicisi Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi’nde öncelikle tüm ellerin bir an önce yukarı kalkması lazım.

Neden mi?

Yeniden aşağıya inerken hangi ellerin hangi ceplere gireceğini görüp de, eğer arzu ediliyorsa temiz eller operasyonu yaparak bu sistemi düzeltmek için…

Tarafımıza son gün içerisinde hem sigorta şirketlerinin bazılarından hem de inanmayacaksınız ama para kambiyo dairesinden bile öyle bilgiler ulaştı ki: geçmişten günümüze kişi ve kurumlara geçilen kıyaklardan tutun da, sigortacılık yasasına aykırı alınan ve halen düzeltilmeyen kararlara kadar.

Anlaşılan o ki bu sektörle alakalı yazılarımız belli bir süre daha devam edecek.

Söz konusu yazımızda bahsettiğimiz sigorta şirketi ile kurulduğu günden bugüne tarafımıza çok sağlam bilgi akışı gelmektedir.

Zamanında kimler tarafından idare edildiğinden tutun da, ne kadar zarara uğratılıp kimler tarafından yeniden doğru idare edilerek karlı hale getirildiğine kadar. Ancak son 10-12 yıl içerisinde ve özellikle de son 7 yıl içerisinde bu kurumda öyle şeyler olmuş ki akla hayale sığmaz.

En son olan olaylardan bir tanesini ile başlayıp geriye doğru gidelim isterseniz.

Bu sigorta şirketinin HAKSEN Eşit Hak ve Adalet Sendikası ile arasında imzalanan ve 31 Mayıs 2023’e kadar geçerli olan bir toplu iş sözleşmesi var.

Bu sözleşmenin “Yaşlılık nedeniyle işten çıkarılma” başlıklı 24. Maddesinin 1. Fıkrasında “60 yaşını dolduran çalışanlar emekliye ayrılır” diyor. Ayrıca aynı maddenin 3. Fıkrasında da eğer 60 yaşına gelmiş ama henüz emeklilik hakkı kazanamamış birisi varsa ona da, en fazla 5 yıl daha çalışarak emekli olabilme şansı tanıyor.

Hal böyle iken söz konusu sigorta şirketinde son 6 ayda 3 kişi 60 yaş nedeniyle emekliye çıkarılmıştır.

Yalnız geçen haftalarda da emeklilik yaşı gelmiş olan bir personel yani 4. kişi önce emekliye çıkarılmış sonra da yeniden istihdam edilmiştir.

Evet yanlış okumadınız…

Emekli olan bir kişi şirket yönetim kurulu kararı ile ki bu karar ne derece geçerli tartışılacaktır, yeniden aynı sigorta şirketine istihdam edilmiştir.

Diğer emekliye çıkan 3 kişinin günahı nedir o zaman. Kimse emekli olmasın, herkes Allah gecinden versin ama ölene kadar çalışsın o zaman. Gençler de böylece onlara sıra gelecek diye eğitim alıp beklerken yaşlanırlar bari.

Böylesi bir olay bu sigorta şirketi tarihinde ilk kez oluyor.

Neden mi?

Nedeni çok basit!

Önceki günkü yazımızda bahsettiğimiz üç kişi şirketi ele geçirmiş durumda da ondan.

Bu emekli olan kişi de onlara yakın olup, onların çıkarlarını koruduğu için kendisine kıyak geçmişler.

Hem de ne kıyak!

Bu arada işi de güya sağlama bağlayacaklar. Hem emeklilik maaşı alsın hem de ekstra maaş almaya da devam etsin diye, istihdam şeklini de hizmet alımı sözleşmesi adında yaparak işi kendilerince çözmeye çalışmışlar.

Oh ne ala memleket…

Millet okusun, eğitimini sigortacılık üzerine alsın sırada beklesin, sigortacılığa uygun olmayıp liyakatı bulunmayan üst düzey yöneticiler de bu sigorta şirketinin üstünden kafalarına göre kararlar almaya devam etsinler.

Ama adamlar haklı…

Kimin eli kimin cebinde belli olmadığı için onları denetleyecek merci de işini düzgün yapmıyor!

Memlekette her taraf kara para ile dolmuş olacak herhalde ki sigortacılık sektörüne vakit ayıramıyorlar.

Bu ne keyfilik ve nereye kadar böyle sürecek bilemiyoruz ama tüm gerçekleri sizlerle paylaşmaya ve sizleri olup bitenler konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz…”

...

MESAJ KUTUSU

Sayın Şifa KARAHASANOĞLU, emekli olmadan önce Kıbrıs Sigorta'ya 60-2010 sayılı yasadaki ilgili maddeyi yazarak kimlerin müdür yardımcısı, müdür, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olabileceğini belirtmiştiniz. Ancak 2020 yılında yani tam bir yıl sonra yine bu kurumdan size isimli bir yazı gelince ilgili maddeyi es geçerek yasaya aykırı olmasına rağmen aile dostunuz olan bu kişinin müdür olabilmesi için uygunluk vermişsiniz. Bu konuda bir açıklama yapmak ister misiniz?

Sayın Özdemir KALKANLI, Müsteşar olduğunuz dönemde size bağlı para kambiyo yöneticisinin almış olduğu gayri yasal kararları düzeltmek yerine, tam tersine bu kararları emsal göstererek başka yakınlarınızın da sigortacılık yasasına aykırı olarak sigortacılık sektöründe müdür olmalarını sağlamışsınız. Şimdi ne olacak peki. Bu kadar zamandır haksız yere müdür maaşı alan bu kişiler maaşlarını geri mi iade edecek dersiniz?

Sayın Gürsel GÜRBÜZ, gün geçmiyor ki sizden önceki yapılan gayri yasal işlemler ve uygulamalarla ilgili ihbarlar almayalım. Arşivinizden bu yazıları alıp yasaya uygun hale getirecek iradeyi gösterebilecek misiniz, ne dersiniz? Yoksa birileri yine siyasileri kullanarak bu haksızlığın devam etmesini mi sağlayacak?

Sayın Candan KORTAY, Lefkoşa'nın en güzide okullarından birisinin müdürü olarak velilerden yardım adı altında para toplama kararı alındığı iddia ediliyor.. Yalnız bu parayı ne için kullanılacağına dair ne bir yazı ne de sözlü bir açıklama bulamayan veliler, üstüne üstlük verdiği para karşılığında makbuz da alamayınca merak içerisine girdiler. Bu paraları okul mu yoksa okul aile birliği mi topluyor ve nerelere harcanacak diye.

Sayın Orhan SÖNMEZER, şu andaki HAKSEN Başkanı olarak Kıbrıs Sigorta Şti. Ltd. ile imzalamış olduğunuz ve halen yürürlükte olan toplu iş sözleşmesinin 24. Maddesine aykırı davranarak, emekli olmuş birisini yeniden istihdam etme kararı alan Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu Üyeleri ve bu karar ile ilgili nasıl bir tutum içerisine gireceğiniz merak uyandırmış ki bu yönde sorular gelmeye başladı…

Sayın Kürşat ÖZER, UBP kurmayları aday gösterilmezden önce resmen birbirlerine ter düşen siyasi kulislere katıldılar. Onun içindir ki öncelikle bunları tespit edip gönüllerini almanız ve tam desteklerini sağlamanız şart gözüküyor, sonrası sizin için çok daha kolay olacaktır…

Sayın Halil TALAYKURT, din dersleri konusunda bazı kesimlerde tepkiler yükselmeye başlayınca medya atağı başlatıp kendinizi anlatmaya başladığınız gözlemleniyor. Alanın ve verenin de memnun olduğu bir süreçte anlaşılan o ki yine siyaset ön planda tutulmaya başlandı…

Sayın Erdal ÖZCENK, yerel seçimlerde slogan olarak mesleğinizi de ön planda tutmanız ve sevgiyi ön plana çıkarmanız hayli hoşuna gitmiş görülüyor. Bunun mimarı da gerçekten çok iyi bir iş başarmış, artık bundan böyle yolunuz açık olsun…

Sayın Reşat KANSOY, bir partinin daha size destek verme kararıyla yükselişiniz daha da artmaya başladı. Yine de rehavete kapılmadan son güne kadar çalışmanız başarıyı da beraberinde getirecektir, ne kadar kapı çalarsanız o kadar çok oy demektir…

Sayın Yalçın KOÇYİĞİT, Kıb-Tek’de yönetim kurullarının sıkça değişmesinde hayli mutlu olar bir çalışan çetesi açıklamanız bize epey manidar geldi doğrusu. Bir de bunları tespit edip kamuoyuna deşifre edebilirseniz gayet güzel bir amme hizmeti yapmış olacaksanız…