Dünya nerdeyse ayağa kalktı, Corona ile yatıp Corona ile kalkış ciddi olarak insan psikolojısini etkileyen soğuk bir savaş gibi, peki bu durum nedir, hangi zamandan günümüze kadar uzandı irdelemek gerek.

Ancak bilinen gerçek şu ki bilim insanlarını bu hastalığın aşısını bulmak adına çok yordu ve nihayet aşının bulunduğu müjdesi verildi. Çin'in Rusya Federasyonu Büyükelçisi Zhang Hanhui, Moskova'da Rus basınına yaptığı açıklama ile Dünya Sağlık Örgütü ile çalıştıklarını ve Çin'deki bilim insanlarının bulduğu ilacın etkisininin kanıtladığını ve testlerin başarılı şekilde devam ettiği ,ilaca yönelik çalışmaların son kısmının kısa süre zarfında bitirilmesi hedeflendiği açıklandı .

Böylelikle Şubat sonuna kadar Çin'deki tüm şehirlerde hayatın normale döneceği bekleniyor. Virüsün yayılma merkezinde ise hayatın Mart sonuna kadar düzelmesi planlanıyor. 2 Rus bilim insanı da ekipte çalışıyor olduğu da açıklamalar arasında...

Aşı tamamen ugulama tetbirleri arasına girene kadarki süreci bilmekte hakkımızdır. Coronavirüsler insanları ve çok çeşitli hayvan türlerini enfekte edebilen RNA virüsleridirler. İnsanlarda soğuk algınlıģından pnömono (zatüre)'ye kadar değişen çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonuna neden olurlar. 2002 yılından beri görülmeye başlayan yeni Coronavirüs türlerinin soğuk algınlığından farkı adeta grip benzeri daha ağır seyreden solum yolu enfeksiyonu ile kendini göstermeye başlamıştır.

Bunlardan ilki SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus) (Ağır Akut Solunum Yetmezliği Sendrom Enfeksiyonudur). 2003 Şubat ayında Çinin Guangdongt bölgesinde; ilk önce yarasalardan palmiye misk kedisine ve ordan da insanlara bulaştığı düşünülüyor. Hastalık 8 ayda 8000 kişiyi etkisi altına almış, 800 kişi de hayatını kaybetmiştir.2004 yılından sonra da SARS'la ilgili bir olgu bildirimi olmamıştır.

Bir diğer yeni Coronavirüs enfeksiyonu da MERS-CoV, (Middle East Respiratory Syndrome Corona Virus) enfeksiyonudur. 2012 yılında ilk kez Suidi Arabistan da görülmüştür. 791 kişi hayatını kaybetmiştir. 31 Aralık 2019 tarihinde Çin de Wuhan şehrinde bugüne kadar hiç görünmeyen yeni bir Coronavirüs ile enfekte olan hastalar görülmüştür. 2019-nCoV olarak adlandırılan bu virüsün de SARS-CoV ve MERS-CoV gibi bir zoonotik enfeksiyon yani hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülmektedir.

Hastalık yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunum güçlüğü yakınmalarıdır. 2019nCoV enfeksiyonu da mevsimsel gripte olduğu gibi yaşlı hastalarda ya da hangi yaşta olursa olsun altta yatan kronik kalp hastalığı, akciğer hastalığı böbrek ve karaciğer hastalığı olanlarda daha ağır ve hayatı tehdit eder nitelikte seyreder.

Bulaşma; hasta ile aynı aileden olanlar, aynı ortamda bulunanlar ve damlacik önlemini almayan yani genellikle hastanın öksürme ve aksırma sırasında oluşan damlacıklarının 1 m.'ye kadar yakın temasta ve korunmasız kişilerin solunum yollarından girmesi ile olmaktadır. Nasıl koruyabiliriz? Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmayalım, kalabalık ortamlara girmeyelim. Mecbur kalırsak maske kullanalım. Ellerimizi sık sık yıkayalım. Ellerimizi yıkamadan ağzımıza, burnumuza ve gözümüze götürmeyelim. Sarılıp, öpüşmeyelim, el sıkışmayalım.

Grip, nezle, zatürre vb. gibi hastalığı olan kişilerle yakın temastan kaçınalım. Maske takalım ve sonrasında ellerimizi yıkayalım. Hastanelerde enfeksiyondan korunma yöntemleri özenle uygulanmalıdır. Sağlık çalışanları Dünya Sağlık Örgütünün sunduğu kalite standartlarına uygun tıbbi malzemeler kullanmalı. Herkese dikkatli ve sıhhatli günler dilerim...