Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine İstanbul'da olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT ), ABD Başkanı Donald Trump'a çağrıda bulunarak, Kudüs konusunda verdiği yanlış karardan dönmesini istedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in bir terör devleti olduğunu yineledi ve uluslararası hukuka, hakkaniyete ve sahip çıkan ülkeleri Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet etti.

Olağanüstü toplantıda KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da konuşmalarında sağduyudan yoksun ve uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına gelen Kudüs kararının Ortadoğu'yu daha da karmaşık hale getireceğini belirttiler. Akıncı ve Ertuğruloğlu, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararından sonra bazı Müslüman ülkelerin yaşattığı hayal kırıklığına da dikkat çektiler.

Toplantıda yapılan konuşmalarda Donald Trump'ın çok büyük bir yanlış yaptığını ve attığı adımın Ortadoğu'da yeni felaketlerin habercisi olduğuna işaret ettiler. Suriye'de yaralar henüz yeni yeni sarılmaya ve savaşın izleri ortadan kaldırılmaya çalışılırken, Ortadoğu'da yeni çatışmalarını fitilini ateşlemek ve bölgede barış ve huzur yüzü görmeyen, barışa ve huzura hasret kalan insanları tedirgin etmek ABD gibi bir ülkeye ve onun başkanına yakışmamaktadır. Özellikle Filistinliler yarım yüzyıldan fazla bir süredir İsrail işgali altında kendilerini dünyadan tecrit edilmiş hissetmekte ve İsrail'in yayılmacılık politikasına göz yuman, hatta onu destekleyen ABD'nin son attığı adımın artık bardağı taşırdığını düşünmektedirler.

ABD Başkanının, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesi ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma emrini vermesi, yalnız Trump'ın değil, ABD'nin de prestijini sarsmıştır. Söz konusu karar barışa hizmet etmediği gibi, savaşın tamtamlarını çalmaktadır. Trump bu kararla Filistin ile İsrail arasına, dolayısıyla bölgeye dinamit yerleştirmiş, bomba atmıştır. Bölge insanları burnundan solumakta ve Trump'ın bu kadar insanlık düşmanı olduğunu öğrenmenin kendilerini acık gerçekle yüzleştirdiğini söylemektedirler.

İstanbul'da düzenlenen olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı'nın olağanüstü toplantısında alınan kararlar tarihi önemi haizdir. İslam ülkelerinin bu saatten sonra birlikteliklerini ve dayanışmalarını artırması gereklidir. Trump'ın, İslam ülkelerini aşağılayıcı Kudüs kararından sonra, Müslüman ülkeler arsında ak koyun, kara koyun da belli olacaktır. ABD ve emperyalist güçlerin hizmetinde olan ülkeler de diğer İslam ülkelerince boylarının ölçüsünü görmeli ve ona göre muamele görmelidirler.

İİT toplantısında verilen mesajlar çok iyi algılanmalı ve değerlendirilmelidir. ABD'nin başkanının tek başına ve kendi kişisel çıkarları uğruna aldığı yanlış kararın, ABD'de bile tasvip edilmediği gerçeğinden hareketle İslam ülkeleri arasındaki dayanışmanın tüm dünyada örnek teşkil etmesi gerekmektedir. Aksi halde yarın sıra başka Müslüman ülkelere de gelecek ve felaketlere yenileri eklenecektir.