ODTÜ ’LÜ CUMHURBAŞKANI ADAYI  İSTERDİM

FARKI KAYDA GEÇSİN


Malum özel üniversiteler çoğaldı, her mahallede bir tane derken her AVM ’nin, hatta sitelerin içine  kendi üniversiteleri kurulmak üzere.
Branşlardaki çeşitlilik ise göz kamaştırıyor yakında ‘Kumdan Kaleler İnşaat Mühendisiliği‘ ‘Çamurdan Köfteler Gourme Fakültesi‘  gibi branşların açılması söz konusu, bir eksik onlar kaldı çünkü.

Benim oğlan Kumdan Kaleleri bitirdi, Kız Çamurdan Köfte Yapma bölümünden mezun oldu, şimdi ‘manifatura çıt çıt‘ masterı yapıyor gibi konuşmalara şahit olabiliriz yakında.

Çünkü bu kıymetli üniversiteler branş rakabeti içerisindeler, rekabet ettikçe daha da şahbaz  oluyorlar.

Ne Şahan, Ne Cem, Ne Ata ne Tolga fakat Türk ’lerin yüksek okul açma merakı mizah tarihine  geçiyor !

Lakin, Üniversiteler çoğaldılar ama ‘Yapıcı Eleştiri Merkezi ‘ olma özelliklerini çoğunluğu  yitirmiş durumda .

Hatta iktidar güzellemesi yapan kimi Proflar ekranların kadrolu konuşmacıları oldular .
(izle Prof. Yayman, Mazhar Bağlı, Mehmet Çelik  vb ... )
Uzun süredir  ve özellikle AKP iktidarında üniversitelerin çoğu ‘status quo ’ emrine verildi, nitekim partiye geçiş yapan son Prof. örneği Numan Kurtulmuş oldu, eleştiriden nereye geldi! O da Akademia ’nın Brütüs ’ü oldu.

Profların hepsi mi böyle, üniversitelerin hepsi mi bu acınası durumda  elbette değil , ne var ki  , olmayanlar ortada yoklar, veya sınırlı dakikalarla varlar ekranlarda .

Adalet, hayal gücü, insan hakları, düşünce özgürlüğü, ülkenin geleceğine dair alternatif vizyon  üretme gibi konularda düşünceleriyle meydan okuyan  bir akademia yok, çoğunluk statükonun emrinde.

YÖK meselesi çok özetle budur, yılmayacağız  ısrar edeceğiz; insani değerler ve prensipler açısından eleştirel bakış isteyeceğiz üniversitelerden, kurtuluşun  başka çaresi  yok.
Üniversitede bilim yapılır. Bilimsel çalışma ve araştırmaların TV lerde değil üniversitelerde yapılması esastır. Oysa ki günümüzde üniversitelerde sadece tedrisat yapılır hale geldi.
Bu itibarla, üniversitelerin temel işlevi gündelik siyasete karşı çıkmak ya da itiraz yükseltmek değil,bilimsel çalışma ve araştırmalar yapmaktır.
Ha gençlik bir baskı gurubu olarak sesini duyuran tepki ve itirazlarda bulunabilir.

Bunun diğer yordamı da siyasal arenada muhalefet partilerinin yürüteceği muhalefeti gerekirse parti saflarìna katılarak desteklemektir.

Ekranlarda izlediğimiz  kimi üniversite mezunlarının ağızlarını bantlamak, kollarını , ayaklarını bağlayıp mezun oldukları üniversitelerin  kapısının önüne bırakmak geliyor insanın içinden.

İşte bu korkunç ortamda ODTÜ , Ortadoğunun parlayan  yıldızı çünkü  düşünceleriyle meydan okuyorlar, saygın bir üniversite, saygın öğrenciler  !

Farkında mısınız ODTÜ mezuniyet törenleri artık heyecanla beklenir hale geldi.
Mezuniyet törenlerinde yaptıkları, zeki, tatlı şakalar bütün yılın hüznünü dağıtıyor.

ODTÜ ’lüler her akıllı, ahlaklı, vatansever çocuklar gibi gururlandırıyorlar bizleri sanki velileriymiş gibi onların mezuniyet törenlerinde heyecanlanıyorum, seviniyorum, umutlanıyorum ve gözlerim doluyor. Ama polis tarafından marizlenmiyorlar mı kahroluyorum, nasıl kıyıyorlar .

Nerede bir ODTÜ ’lü genç görsem içimden ona birşeyler ikram etmek geliyor, geçenlerde t-shirt ’ünde ODTÜ yazan bir kız çocuğuna rastladım Üsküdar ’da, hemen ayaküstü dönerli sandviç almak filan istedim, karnı tokmuş, ama bende şahlanmış annelik hislerine karşı gelemedi bir limonata ile kurtardı kendini şevkat çemberimden.

ODTÜ aynı zamanda örnek oluyor bazı üniversitelere, artık onlarda mezuniyet törenlerinde ülkenin dertlerine  ortak olmaya, kendi çaplarında eleştirel bakışa başladılar !
Boğaziçi mezuniyet töreninde açılan pankartlar hiç yoktan iyiydi .

Ama eski  mezunlarının hayır hasenat  gecesi çok daha eğlenceliydi, özellikle Hüsnü Özyeğin ’in stand-up ’ı gurur duydukları mezunları Cem Yılmaz ’ı aştı, taştı .
Adam yıktı, gerçekten komikti.
En bildiği konu para üzerine dalga geçti Özyeğin, zaten gece para üzerineydi , para konuşmayı seviyor Boğaziçi ’liler, başka bir şey konuştukları yok zaten .

Boğaziçi mezunları insana ‘Biz over qualified ’ ız , biz  biliriz bu para işini  gibi sevimsiz bir hissi veriyor. Hayır maksadıyla ona buna para topla, Seda Sayan ’ın Üniversite bitirmişi gibi oldular.

Kompleksten söylemiyorum bu sözleri, ben de Amerikan Okulu mezunuyum , okulumu eleştiririm  fakat severim ,  insanın aile bildiği okuluna  karşı gelmesi gibi benimkisi.

Mezunları Cem Yılmaz ’a çok güldüler, ee Cem Yılmaz ’ın  ‘Kafamı kazıtıp, komiklikler yapmasaydım şu anda ordövr tabaklarını topluyordum.” lafına gülünmez de ne yapılır, Hüsnü Bey kafasını kazıtmamış , komiklik yaptı  ama ordövr tabaklarını topluyor bir hali yoktu çünkü !

Boğaziçi ’nin aklı fikri  para toplamak gibiydi o gece, mezunlar parayla bozmuş hayırseverlerdi .
Hayır hasenat kültürüne katkıları inkar edilemez, açıkça, eğlenerek, yarışarak yapıyorlar!  Bu da değişik bir eğlence kültürü !
Esasen ODTÜ ile farkları da bu , ODTÜ ise zengin hayır hasenatına  dayanmayan sosyal devlete odaklı.
Elbette esprileride farklı, çok daha  cesur, kuvvetli ve komik, hele bu sene ‘Bilaloji ’ ile doruktaydılar.

Yıllar önce Demirel ‘ODTÜ komünizme karşı bir ilim yuvası olmak için kurulmuştu‘ derken aynı anda  ABD senatosunda Çoğunluk Başkan vekili Byrd ’  , ‘Amerikan vergi mükellefinin parasıyla Amerikan alehtarı genç devrimciler mi yetiştirecek, bu üniversiteye yardım kesilmelidir ‘ diyor . (bakınız ‘Girdap ’ Yazan Vedii Bilget  1. cilt  sahife 162 - Kastaş Yayınevi 2002 )
ODTÜ demek Amerika ’lıların aklını bile karıştıran bir üniversite. Az bulunur, kıymeti biline.

Açıkçası ODTÜ ’lü bir Cumhurbaşkanımız olsun isterdim.

Hangi liseden mezun olurlarsa olsunlar ODTÜ çatısı zeki , paradan başka şeyleri de düşünen ve meydan okuyanların  okulu olarak şekillenmiş üstelik ABD yardımlarıyla ki bu da Amerikalılar ’ın  dünya hayrına bir iyiliği oluyor .

Aslında Cumhurbaşkanları adaylarının illa üniversite mezunu olmaları şartını da doğru bulmayanlardanım.  ABD 4 maddelik Anayasal şart koyuyor, hepsi vatandaşlık durumuna bağlı, koskoca kıtaya yetiyor bize niye yetmiyor?
Yani Çankaya ’ya mühendisler çıkınca sanki  vatan millet için mühendislik mi yaptılar, ya da generaller çıktığında askerlik mi, ya da hukuçu çıksa avukatlık mı yapacak, saçmalık.

Ama illa üniversite mezunu olma şartı arıyorsak Cumhurbaşkanı ODTÜ ’lü olsun isterdim, hiç olmazsa  alternatif aday bir ODTÜ ’lü iyi olurdu, çünkü süper gücün kafasını karıştırma yeteneğine sahipler.

Kısmetimize Sayın Tayyip Erdoğan ’a alternatif olarak Ayn Şems, El- Ezher düştüyse, elbette Ekmeleddin Bey muhterem bir insan ve eğitim gördüğü üniversitelerde değerli ama ne oluyoruz diye duraksayanlara da kızılmasın.
Ayn Şems, El Ezher mi oluyor ‘çatı ’ şaşkınlığı doğaldır.
Boğaziçililerin para toplama gecesinde Cem Yılmaz ’ın mezun arkadaşlarını  pek güldüren arasına reklam alınmış espirisi gibi  ‘Emri - Waikiki‘ olduk .