İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz hafta aldığı kararla uzun hatları iptal edip aktarma sistemine yönlendirme yaptı. "Ulaşımda devrim" niteliğinde yapılan yeni uygulama vatandaşların sıkıntı yaşamasına neden oldu. Olay Yeri muhabiri Tolga Tekin, güzergahların kaldırılması ya da değiştirilmesi nedeniyle yaşananları gözler önüne sererek vatandaşın sesi oldu. Kendisi de Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nde oturan Tekin, sürekli gelen ihbarlara yetişmeye, her vatandaşın sözüne yer vermeye çalıştı. Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinin şikayetlerini de haberleştiren Tolga Tekin'ın ısrarlı takibi, olaya diğer gazetelerin de yakın ilgi duymasını sağladı. Ancak vatandaşın çektiği sıkıntının çözülmesi beklenirken, beklenmedik bir gelişme yaşandı.

"Senin için iyi olmaz"

5 Temmuz Cumartesi günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Müşaviri Reşat Yörük, Yeni Asır Olay Yeri muhabiri Tolga Tekin'i cep telefonundan arayarak, "Bu haberleri özellikle yaptığın söyleniyor. Cumhuriyet Mahallesi'ndeki insanları belediyeye karşı eylem yaptırdığın, mahalleliyi senin kışkırttığın konuşuluyor. Bu senin için de gazeten için de iyi olmaz, bunu bil" diyerek tehdit etti.

Dün Cumhuriyet Savcılığı'na yaşadıklarıyla ilgili suç duyurusunda bulunan Tekin, başvurusunda tehditin bununla sınırlı olmadığını söyledi. Tekin haberleştirdiği Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı'na Belediye'den geldiğini söyleyen iki kişinin, "Bu haberi Tolga Tekin mi yaptırdı, halkı o mu topladı, o mu tertipledi" şeklinde sorular yönelttiği bilgisine ulaştığını belirterek, "Belediyeden geldiğini iddia eden kişilerin benim hakkımda bu şekilde bilgi toplamaya çalışması endişelerimi artırdı" dedi.

Tekin, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önemli bir yetkilisi olan şüphelinin suç teşkil eden ifadeleri ve sonrasında yaşananlar mesleğimi özgürce yapabilmeme engel olmak, şahsımı korku ve baskı altında tutarak basını sansürlemek amacıyla hareket edildiğini açıkça göstermektedir. Hukuk düzeninin buna izin vermeyeceğine inancım sonsuz" dedi.

MESLEK ÖRGÜTLERİ TEPKİ GÖSTERDİ... BAŞKANLAR NELER SÖYLEDİ?

"Hak ettiği cezayı almalı"
Öte yandan çirkin tehdite, basın örgütleri de tepki gösterdi. Avrupa Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Fişenk, "Meslektaşımız Tolga Tekin'e sırf görevini yapmasından dolayı reva görülen tehditi esefle kınıyor, bunu yapanların en kısa zaman da hak ettikleri cezayla cezalandırılmaları için gereğinin yapılmasını ilgili mercilerden bekliyoruz. Ayrıca meslektaşımızın başına gelecek muhtemel olumsuzlukların sebebinin adresinin de bu kişileri kışkırtanlar olarak gereği için bu olayın takipçisiyiz" dedi. Tolga Tekin'in 20 yıllık gazetecilik hayatında polis muhabirliğinden olay yeri muhabirliğine kadar bir çok alanda görev yaptığını hatırlatan Fişenk, "Ülkemizin saygın bir gazetecisi olan Tekin, sadece haber yaptığı için belediyenin bir görevlisi tarafından telefonla aranarak 'Bu senin için iyi olmaz' üslubuyla konuşulduğu yetmediği gibi, ESHOT'un 2 adamını haber yapılan muhtara göndererek tehdit ettiren zihniyetin demokrasi anlayışını da kamuoyunun takdirine ve vicdanına bırakıyoruz" dedi.

"Bu davranışı kınıyoruz"
Ege Gazeteciler Federasyonu (EGF) Genel Başkanı Mehmet Abdioğulları da olaya sert tepki gösterdi. Abdioğulları, "İşini yapan gazetecilerin tehdit edilmesi kimsenin haddi değildir. Kınıyoruz" dedi. Bunun affedilecek bir tarafı olmadığını belirten Abdioğulları, "Bir gazetecinin binlerce insanı tahrik ederek sokaklara döktüğü nerede görülmüştür. İstese de başaramaz. Olay tamamen belediyenin uygulamasından mağduriyet duyan insanların tepki göstermesi, bu tepkinin de gazeteci tarafından haber yapılması olayıdır. Ama halkın tepkisinden ürken basın müşaviri (ki basının haklarını öncelikli savunması gereken biri olması gerekirken) gazeteciye faturayı çıkarmak istemiş ve bununla da yetinmeyerek bir gazeteciyi tehdit etme hadsizliği göstermiştir. Bu tehdit olayının baş aktörünü şiddetle kınıyor, başta Cumhuriyet savcıları olmak üzere Belediye Başkanı'nı gerekeni yapmaya davet ediyoruz" dedi.

"Takipçisi olacağız"
Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Kenan Macit ise konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Macit, "Yeni Asır Gazetesi Muhabiri, meslektaşımız Tolga Tekin'i tehdit eden kişi ve kurumları tehdit eden kişi ve kurumları kınıyoruz. Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız" dedi.