Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ak Parti'yi yeniden dizayn etme yönünde attığı adımları ve Köşk perspektifini analiz eden Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi çarpıcı notlar paylaştı.

YENİ BAŞBAKAN 3 DÖNEM KURALINA TAKILMAYAN BİRİSİ!

Erdoğan'ın partisinin il başkanları toplantısındaki açıklamalarını kritik eden Selvi, Başbakan'ın partisini 'Lideriniz olarak ben buradayım. Siz başınıza yeni bir lider aramayacaksınız. Yeni bir lider seçmeyeceksiniz' diye uyardığını yazdı. Erdoğan'dan sonra partinin başına geçeek kişinin aynı zamanda Başbakan olacağını kaydeden Selvi, bu ismin üç dönem kuralına takılmayan kişilerden biri olacağını iddia etti.

İşte Selvi'nin yazısındaki ilgili bölüm:

"BEN ÖLMÜYORUM ÇANKAYA'YA ÇIKIYORUM" MESAJI!

Başbakan'ın konuşmasında çok önemli bir nüans farkı vardı.

'Aramızdan birini ölüme değil sadece ve sadece Cumhurbaşkanlığı makamına uğurlayacağız' dedi. Bunun elbette ki farklı okumaları olabilir. Ama net olarak, 'Ben ölmüyorum. Sadece Çankaya'ya çıkıyorum' dedi.

Bu sözün biraz daha açılması gerekiyor.

LİDER BENİM YENİ BİR LİDER SEÇMEYECEKSİNİZ!

Erdoğan, 'Lideriniz olarak ben buradayım. Siz başınıza yeni bir lider aramayacaksınız. Yeni bir lider seçmeyeceksiniz' diye uyarıda bulundu.

AK Parti'de sanki Erdoğan Çankaya'ya çıkacak bize yeni bir Erdoğan lazım gibi düşünenler ya da öyle düşünülmesini isteyenler var. Erdoğan bir süredir bu tür düşüncelere set çekmeye çalışıyor.

Erdoğan sonrası AK Parti'ye bir lider seçilmeyecek.

AK Parti'nin lideri belli, Recep Tayyip Erdoğan.

UYUMLU, GÜÇLÜ AMA EMANETÇİ OLMAYAN BİR BAŞBAKAN

AK Parti ne seçecek?

AK Parti'nin başına Çankaya'ya çıkan Erdoğan'la uyumlu çalışacak ancak emanetçi olmayacak, toplumda heyecan uyandıracak birini seçecek.

Ayrıca güçlü bir kadrosu olacak.

AK Parti, Erdoğan sonrasını kadro hareketi ile dolduracak.

Böylece, güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan ve güçlü kadro formülü hayata geçirilecek.

AK PARTİ BAŞKANI İLE BAŞBAKAN AYNI KİŞİ Mİ OLACAK?

Peki AK Parti Genel başkanı ve Başbakan ayrı şahıslar mı olacak?

Bu soru AK Parti yetkili kurullarında tartışıldı. En son olarak 23 Haziran tarihli MYK toplantısında Başbakan Erdoğan'a soruldu.

Başbakan, 'AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan aynı şahıs olacak' dedi.

YENİ BAŞBAKAN'I 3 DÖNEMLİK OLMAYANLARDAN ARAYIN

Bu tarife ancak milletvekili olanlar giriyor. Belli ki Başbakan, partisinde iki başlılığın yaşanmasını istemiyor. Bu tarife üç dönemlikler girer mi, girer. Ancak 2015'te aday olamayacak, seçimlerde partisine oy isteyemeyecek bir Başbakan düşünülmüyor.

O nedenle yeni başbakan adayını, milletvekilleri arasından ve üç dönemlik olmayanlardan aramak gerekiyor.