MECLİS BAŞKANI DOĞUŞ DERYA

CTP iktidarlarında Dr. Fatma Ekenoğlu ile başlayan kadın Meclis başkanı geleneği toplumda olumlu izlenim yaratmış, meclise bir nebze de olsa daha bir düzey getirmişti.

Dr. Fatma Ekenoğlu’nun görev süresinin dolmasıyla bir başka kadın doktorumuz Dr. Sibel Siber yine CTP tarafından meclis başkanlığına önerilmiş ve Cumhuriyet Meclisinin ikinci kadın başkanı da Dr. Sibel Siber olmuştu.

Nitekim Siber’in başkanlığı döneminde düzenlenen yasalarla siyasi partilerin yüzde otuz oranında karşı cinsten aday kotası konarak meclise daha fazla kadın milletvekilinin girmesinin önü açılmıştı.

7 Ocak 2018 Milletvekilliği erken genel seçimleri sonrası, sancılı bir süreç geçirilmesine sebep olan hükümet sorunu dün akşam nihayet sonuçlandı.

Demokrat Parti parti meclisinin oy çokluğu ile aldığı karar doğrultusunda CTP – HP – DP –TDP dörtlü koalisyon hükümetinin önü açılmıştır.

Bugün veya yarın dört parti başkanı koalisyon protokolünü imzalayıp Başbakan Tufan Erhürman tarafından yeni kabine Cumhurbaşkanına sunulur.

Hükümet sorunu çözüldüğüne göre ortaklar arasında Meclis Başkanlığı için mutabakat sağlanıp Meclis Başkanlık Divanı seçimleri önümüzdeki pazartesi günü yapılır muhtemelen.

Dörtlü Hükümet içerisinde Meclis Başkanlığına aday gösterebilecek tek parti CTP olduğu için koalisyon ortakları, koalisyon protokolüne göre  CTP adayını desteklemek durumundadırlar.

CTP yönetimi Dr. Fatma Ekenoğlu ile başlattığı kadın meclis başkanı geleneğini Dr. Sibel Siber ile sürdürdükten sonra bu geleneği devam ettirecek mi ?

Dr. Sıla Usar’ın sağlık bakanlığına düşünüldüğüne dikkat edersek ve koalisyon görüşmelerinde CTP heyetinde bulunan kadın milletvekili olarak Doğuş Derya bulunmasına ayrıntısına da bakarak Doğuş Derya’nın Meclis Başkanı adayı olması kuvvetle muhtemeldir.

Dörtlü Hükümetin ana gayesi olan daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi ilkesinden hareketle, olayların fitilini ateşleyen kişi olarak Doğuş Derya’nın bu görevle mükafatlandırılması isabetli bir seçim olur.

Fazla da varsayımlarla hareket etmeye gerek yok zaten. Önümüzde sadece 6 gün var haftaya Pazartesi günü neticeyi hep birlikte görürüz.

Yeni Meclisin ve yeni hükümetimizin ülkenin yararına çalışmalar yapması dileğiyle, vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun.