"Kadınlar, Venüs; erkekler, Mars'tan" demişler. Doğruluk payı ne kadar çok tartışılsa da, erkekler ve kadınlar, binlerce yıldır dünyayı ve hayatı, iki uç noktada yaşayarak paylaşıyor. Peki,

hangi taraf karşı cinse karşı empati kuruyor? Ya da günlük hayattan yaşadığı 'doğal zorlukları' deneyimliyor? Bu noktada, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden yola çıkarak kadınları daha içten hissetmek ve anlamak istedik. Birazdan çevireceğiniz sayfalarda, kadınların günlük hayatta 'normal' olarak yaşadıkları zorlukları deneyimleyen erkeklerle tanışacaksınız.


MURAT BAŞOĞLU (44)
"KADIN HER ZAMAN KALEYİ YÖNETENDİR."

"Kadın" figürüne olan bakış açınız nedir? Hayatınız boyunca, kadınlar sizi nasıl etkiledi? 

Doğrusunu söylemek gerekirse; erkekler, yaşları ilerledikçe, kadını daha fazla önemsemeye başlıyor. Gençlik yıllarınızda, olgunluk yaşlarınızdaki gibi bakamıyorsunuz, kadın-erkek ilişkilerine. Çocukluk yaşlarınızda, kadını; anaç yapısıyla, koruyucu yönüyle, bir anne figürü olarak görüyorsunuz. Sizi var eden, koruyan, yönlendiren, yaşama hazırlayan ve her şeyinizle ilgilenen kişi… Daha sonra, yaşınız ilerliyor ve hayatınızın bir parçası hâline geliyor, o kadın. 


 





SÜMER TİLMAÇ (65)
"KADINLARINKİNİN YANINDA BENCE ERKEĞİN GÜCÜ, GÖSTERMELİK."

"Kadın"ın sizin için anlamı nedir?
Kadın dendi mi, benim aklıma ilk olarak "anne" geliyor. Şu hayatta ne öğrendiysek, anneler başta olmak üzere, kadınlardan öğrendik ve öğrenmeye de devam ediyoruz. Hatta hep şunu söylerim; tüm öğreneceklerimizi öğrensek de artık tekâmül etsek. Bir erkeğin tekâmül etmesi, çok zordur. Hayatında doğru kadın olmayan erkeğin, gelişmesi, büyümesi zordur; hayatı boyunca doğru ilişkiler kuramaz. Açıkçası, kadınlar, erkeklerin eğitmendir.

HAKAN ERATİK (36)
"HER GÜZELLİĞİN BİR BEDELİ VARDIR, LAFI DOĞRUYMUŞ."

Kadın sizin için ne ifade ediyor?
O kadar çok şey ifade ediyor ki! Aslında, sadece doğurgan olması bile kadınların hayatın ta kendisi olduğunu gösteriyor. 

Kadınlar size ne öğretti peki?
Valla, kadınlardan o kadar çok şey öğrendim ki; özel örnekler vermek çok zor. Çünkü insan, sosyal bir varlık ve diğer insanlar ile birlikte yaşaması gerekiyor. Dolayısıyla bir erkek için de kadınsız bir yaşam çok zor. Erkeklerin hayatı, önce anne ile başlıyor sonra sevgili ve eş ile devam ediyor. Hatta kızınız oluyor. "Kadın", her daim hayatınızda! Bu konuda net bir şey söylemem gerekirse; dünyadaki bütün kadınlar bir yana, kızım bir yana. 23aylık kızım Ada bile bana neler öğretiyor inanamazsınız.