Sosyal Paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı yazılar nedeniyle 'Halkın benimsediği değerleri alenen aşağıladığı gerekçesiyle' 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanatçı Fazıl Say, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu hüküm, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı. Say 5 yıl içinde başka bir suç işlemezse hakkındaki dava ortadan kalkacak. Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, hapis cezasını ''Korkunç bir haber'' diye yorumladı.

İstanbul 19’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Fazıl Say katılmadı. Duruşmada Say’dan şikayetçi olan Orkun Şimşek ve Ali Emre Bukağılı hazır bulundu.


“AŞAĞILAMA VE HAFİFE ALMA KASTI YOK”
Say’ın avukatı Meltem Akyol, daha önce yaptıkları yazılı ve sözlü savunmaları tekrar ettiklerini belirterek, “Dava konusunun teknik ve özel bir yargılamayı gerektirmediği kanaatindeyiz. Müvekkilimin söylemlerinde aşağılama ve hafife alma kastı yoktur. Beraatini istiyoruz” dedi.

 
 

“SUÇ İŞLEMEDEKİ ISRARINI DİKKATE ALDI”
Araştıracak bir husus kalmadığını belirterek davayı 3’üncü oturumunda karara bağlayan yargıç Hulusi Pur, piyanist Fazıl Say’ı eylemi sabit olduğu, işleniş şekli, kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saiki dikkate alarak 8 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Yargıç Pur, eylemin yayın yoluyla işlendiğini belirterek yarı oranında arttırarak Say’a verdiği hapis cezasını 12 aya çıkarttı. Say’ın duruşmalardaki davranışları, yargılamaya yapmış olduğu katkıyı dikkate alan Yargıç Pur, cezasını 10’ay hapse indirerek hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Say 5 yıl içerisinde suç işlemezse dava ortadan kalkacak.


TWITTER'DAN ÖMER HAYYAM'IN BİR DÖRTLÜĞÜNÜ PAYLAŞMIŞTI
Fazıl Say'ın Twitter'daki mesajında alıntı yaptığı ve şikâyete konu olan Ömer Hayyam'ın şiirinin dörtlüğü şöyle: 

'Irmaklarından şaraplar akacak' diyorsun Cennet-i alâ meyhane midir?'


ATİLLA DORSAY: KORKUNÇ BİR HABER
Kısa bir süre önce Emek Sineması'nı kurtarmak için verdiği mücadelede yaşadıkları üzerine meslek yaşamını sona erdiren Atilla Dorsay'ın, Say ile ilgili haberi öğrenince söylediği ilk söz "Korkunç bir haber!" oldu.


Dorsay, Say'a verilen ceza ve Türkiye'de kültür-sanat alanında yaşanan olumsuz gelişmeleri şu sözlerle yorumladı:
"Hangi gerekçeyle olursa olsun, dünya çapında bir sanatçımıza böyle bir ceza vermek aklın alacağı bir şey değil. Türkiye, uluslararası şöhret yapan sanatçılarını, devlet eliyle veya kamu kampanyalarıyla hep mahkum etti. Yılmaz Güney'den Orhan Pamuk'a, Yaşar Kemal'den Can Dündar'a, çeşitli vesilelerle birçok aydınımıza karşı linç kampanyaları yönlendirildi. Fazıl Say da bu zincirin son halkası. Ama bunun bir yerlerden döneceği ve her tür halde toplumdan büyük tepkiler alacağına inanıyorum."