Kuzey Kıbrıs’ta çevrenin giderek kötüleşmesi, trafikte yaşanan sorunlar ve dinlenme parklarının olmayışı nedeniyle, güneye geçen vatandaşların sayısında ciddi artışların olduğu görülüyor. Özellikle başkent Lefkoşa’da aylardır devam eden belediye grevi yüzünden her tarafın çöplerle kaplanması, yol ve kaldırımların bakımsızlıktan çökmesi, güneye geçişleri daha da dopingledi.
   Noel öncesinde gerek araçları ile, gerekse yürüyerek güneye geçen vatandaşlar, amaçlarının sadece alış-veriş olmadığını belirterek, değişik nedenlerden söz ediyorlar. Bazıları, sırf yürümek veya dinlenmek için güney Lefkoşa’daki parkları tercih ettiklerini ifade ediyor.

Yağmur sonrasındaki manzara

   Özellikle yağışlı günlerde Kuzey Lefkoşa’nın yolları harebeye dönüşürken, yürüyecek kaldırım bulamayan yayalar yetkilileri sert ifadelerle eleştiriyor. Güney Lefkoşa’da aynı iklimin yaşandığını, ancak yağmur sonrasında yollarda su birikintilerinin oluşmadığını, hemen her adımda bir çukura rastlanmadığını ve çamura batmadan kaldırımlarda yürüyebildiklerini belirten vatandaşlar “Bizi kuzeyde bu kadar kötü yaşama mahkum edenleri protesto ederiz” diyorlar.
   Güneye kaçışın nedenlerinden birinin alış-veriş olduğunu, ancak son zamanlarda ‘değişik bir ülke görmek için’ güneye geçtiklerini de belirten vatandaşlar, yetkililere seslenerek, başkent Lefkoşa’da yaşanan çileye son verilmesini istediler.

Eski ‘Noel’ canlılığı yok

   Kıbrıslı Türkler güneye akın ederken, ekonomik krizle boğuşan Kıbrıslı Rumların bu yıl ‘Noel’ alış verişlerini çok kısıtlı bir şekilde yaptıkları gözlemlendi.
   Hristiyan alemininin büyük önem verdiği Noel’i kutlamaya saatler kala güneye geçen KIBRIS muhabirleri, Lefkoşa’nın Makarios ve Ledra Caddeleri’nin yanı sıra, bazı supermarketleri ziyaret ederek, alış-verişlerle ilgili bilgi aldı.
   Ledra Caddesi’nde daha çok yabancıların dolaştığı görülürken, Makarios Caddesi, 1975’ten beri en cansız günü geçirdi. Bazı mağaza sahipleri, çarşıdaki durumun kötü olduğunu belirtirken, bunun bankaların iflasından kaynaklandığını belirttiler.
   Carrefour ve Alpa Mega’da Türk ve Rum müşterilerin hemen hemen eşit sayıda oldukları gözlemlendi. Noel nedeniyle büyük indirim yapılan yabancı içkilerin yanı sıra peynir çeşitlerine, et ve et ürünlerine büyük ilgi vardı.

Metehan’da araç kuyruğu

   Güney Kıbrıs’a geçişlerde sadece Lokmacı Sınır Kapısı değil, Metehan Sınır Kapısı’nda da yoğunluk yaşandı.
 Her iki tarafın muhacaret görevlilerinin sayısında artışa gidilmemesi nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.
   Henüz 13’üncü maaşların alınmadığını söyleyen vatandaşlar, buna karşın kredi kartlarıyla alış-veriş yaptıklarını söylediler. Bazı araç sürücüleri ise, sınır kapılarında muhaceret işlemlerinin hızlandırılması için her iki taraftaki hükümete de önlem alınması yönünde çağrı yaptılar.