Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın organizesiyle, Girne Belediyesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve turizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum  örgütlerinin işbirliğinde düzenlenen Turizm  ve Kültür Festivali devam ediyor.

Festivalin ikinci günü olan bugün saat 10:30’dan itibaren Girne Kültür Parkı önünden Ziya Rızkı Caddesi, Ramadan Cemil Meydanı, Girne Limanı ve Atatürk Anıtı’na yapılan kortej yürüyüşüyle devam eden festivalde, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel tarafından anıt önünde açılış konuşması gerçekleştirildi, kordonboyunda kurulan stantlar gezildi, Grand Akpınar Cafe’de kokteyl yarışması yapıldı, konser verildi, dans gösterileri sunuldu.

Etkinliklere, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Bakanlık  Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, GAÜ Rektör Yardımcısı Festival Komitesi Başkanı Doç. Dr. Olgun Çiçek, KITOB, KITSAB, KITREB, RESBİR, Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil kulübü, Eski Girne Limanı ve Çevresini  Koruma ve Geliştirme Derneği temsilcileri, okullardan yetkililer ve öğrenciler katıldı.

Bakan Üstel etkinliklerin ardından mendirek bölgesine de geçerek burada bakanlık tarafından yerleştirilen otuma gruplarını inceledi.

Bugün saat 12:00’den 18:00’e dek sürecek festival etkinlikleri kapsamında GAÜ Band Orkestrası, GAÜ Stage School, GAÜ Folklör Ekibi; Kıbrıs Line Dancers, Girne halk dansları,  Girne Tango kulübü,, Lefkoşa Belediyesi Latin Müzik Orkestrası ve SOS Konseri yer alacak.

Festivalde bu akşam saat 19.00’da  Girne Kalesinde Başbakan İrsen Küçük  ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanlı Ünal Üstel’in de katılacağı ‘Kıbrıs Türk Kültür Gecesi’ etkinliği yer alacak.

ÜSTEL

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel açılışta yaptığı konuşmada, bakanlığın,  Girne Belediyesi, GAÜ ve sektörde örgütlü sivil toplum örgütlerinin işbirliğinde düzenlenen Turizm ve Kültür Festivali’nin yeniden hayat bulduğunu ifade ederek,  festivali halkı turizm konusunda bilinçlendirme ve turizmin yaygınlaşmasını sağlama amacıyla düzenlediklerini kaydetti.

Ülkenin lokomotif sektörü olan turizmin gelişmesi için bakanlığın sektörle  işbirliği içinde, yoğun çaba sarf ettiklerini  belirten Bakan Üstel, bu çalışmaların sonucunda 2011 yılında turizm rakamlarının en üst seviyeye çıktığını vurguladı.

Nisan ayı itibarı ile  küçük otellerin  doluluk oranlarının 5 yıldızlı otelleri  geçtiğini belirten Bakan Üstel, 74’ten sonra ilk kez, mart ayında küçük otellerde yüzde 90 doluluk  yaşandığını söyledi.

Ülke turizmini farklı pazarlara açmak amacıyla  yapılan çalışmalar kapsamında,  2011’de Kuzey Kıbrıs’a 14 Avrupa ülkesinden turist getirildiğini de kaydeden Bakan Ünal Üstel, 2012’de bu sayıyı 19’a çıkarmaya çalışacaklarını belirtti.

Charter seferlerinin ise bu yıl şubat ayında başladığını da anımsatan Bakan Üstel, bu seferleri 2013’te de sürdürmeyi hedeflediklerini kaydetti. 
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, ana hedeflerinin ülke turizmini 12 aya yaymak  olduğunu da söyledi.