TRT, KKTC’NİN FARKLI COĞRAFYASI, YERLEŞİM MERKEZLERİ, KÜLTÜR, TARİH VE TURİZMİNİ TÜRK DÜNYASI VE BALKAN ÜLKELERİNDE TANITMAK AMACIYLA ADA’DA 8 AYRI DİLDE ÇEKİM GERÇEKLEŞTİRİYOR

BAŞBAKAN KÜÇÜK: “TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN BAŞLATTIĞI BU ÖNEMLİ PROJEYLE DOSTLUKLARIN ÇOK DAHA İYİ SEVİYELERE YÜKSELECEĞİNE İNANCIM TAMDIR”

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) farklı coğrafyası, yerleşim merkezleri, kültür, tarih ve turizmini Türk Dünyası ve Balkan ülkelerinde tanıtmak amacıyla 8 ayrı dilde çekim gerçekleştiriyor.

“Ada’ya Yolculuk” adıyla yayınlanacak program için TRT, uluslararası ekibini KKTC’ye göndererek çekimlere başladı.

Türkiye, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Ku ey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında dostluk köprüsü oluşmasını sağlamak amacıyla hazırlanacak programda, KKTC’de bulunan tarihi ören yerleri, müzeler, Türk ve Osmanlı eserlerinin yanı sıra, ülkedeki yerleşim merkezleri, yemek kültürü ve el sanatları gibi konuların tanıtımı yapılacak.

Ülke turizminin gelişmesine ve siyasi alanda tanınmasına katkı sağlaması amacıyla başlatılan projede ilk etapta, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’den gelen TV sunucuları, KKTC’yi kendi dillerinde ülkelerine tanıtmak amacıyla çekimlere önceki gün başladı.

Mayıs ayı boyunca Gazimağusa, İskele, Karpaz ve Lefkoşa bölgelerinde çekimler gerçekleştirecek olan uluslararası TRT ekibi, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan 15 günlük dönemlerde de Girne ve Güzelyurt bölgesinde çekimler yapacak.

SIRADA BALKAN ÜLKELERİ VAR

Uluslararası TRT ekibinin Genel Yayın Yönetmeni Aydın Karaçay, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamada, önümüzdeki ay gerçekleştirilecek ikinci çekim periyodunda, Bosna Hersek, Azerbaycan, Arnavutluk ve Makedonya dillerinde çekim yapma hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi.

TRT’nin KKTC’nin tanıtılması için her türlü imkanını seferber ettiğine dikkat çeken Karaçay,  “Çekimlerimiz Haziran ayında başlamak üzere, TRT Avaz Televizyonu’nda haftada 4 gün 4 ayrı dilde yayınlandıktan sonra, dost ve kardeş ülkelerin devlet televizyonlarında da yayınlanması için girişimler yapıldı. TRT’nin başlattığı bu önemli projeyle 2012 yılı KKTC’nin tanıtım yılı olacak” dedi.

KKTC’deki tüm kamu ve özel sektör temsilcilerini bu projeyi desteklemeye çağıran Aydın Karaçay, “Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendiğim bu anlamlı proje hayatım boyunca bana büyük gurur yaşatacak” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN KÜÇÜK’TEN TRT’YE TEŞEKKÜR

Bu arada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çekimlere başlayan uluslararası TRT çekim ekibi, Başbakan İrsen Küçük’ü dün makamında ziyaret ederek, TRT’nin başlattığı tanıtım projesiyle ilgili bilgi verdi.

“Ada’ya Yolculuk” isimli programın Genel Yayın Yönetmeni Aydın Karaçay, Türkiye TV sunucusu ve editör Gözde Tüm, Kazakistan TV sunucusu Ainur Yerzhebayeva, Kırgızistan TV sunucusu Ayganiş, Özbekistan TV sunucusu Mekhirban Allaniyazova, Türkmenistan TV sunucusu Jeren Durdyewa ve kamera ekibinin ziyaret ettiği Başbakan Küçük, kardeş Türk Cumhuriyetleri TV sunucuları aracılığı ile KKTC halkının dostluk mesajını adı geçen kardeş ülke halklarına gönderdi.

KKTC’nin Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’yle iyi ilişkiler içerisinde olduğunu bildiren Başbakan Küçük, “TRT Genel Müdürlüğü’nün başlattığı bu önemli projeyle dostlukların çok daha iyi seviyelere yükseleceğine inancım tamdır” dedi.

KKTC’nin hem coğrafi hem de siyasi açıdan acil olarak tanıtılmasının zamanının geldiğine dikkat çeken Küçük, ülkeyi güzel günlerin beklediğinin altını çizdi.

ÜSTEL: “ORTA ASYA TÜRK CUMHURİYETLERİ’NİN ÖNEMLİ BİR TURİZM POTANSİYELİ VAR”

Uluslararası TRT ekibinin Başbakan İrsen Küçük’ü ziyaretinde hazır bulunan Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ise, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin önemli bir turizm potansiyeli olduğunu vurguladı.

Türk Cumhuriyetleri ile KKTC arasındaki ilişkilerin her geçen gün çok daha iyi seviyelere yükseldiğini kaydeden Üstel şunları söyledi:

“Türk Cumhuriyetleri’ne yapılan ziyaretler, kardeş ülkelerle ilişkilerimizi en üst seviyeye taşımak için bir vesile olacak.

Bakanlık olarak, özellikle Türk Cumhuriyetleri’nde yapılan etkinlikleri kaçırmıyoruz. Hem onların Yavruvatan’da hem de bizim kardeş ülkelerde yapılan organizasyonlara katılmamız ilişkileri sağlam tutuyor. Türk Cumhuriyetleri’ndeki kardeşlerimiz gelsinler, yurdumuzu tanısınlar.

Bu çerçevede yaptığımız tanıtım çalışmalarına TRT’nin de önemli bir projeyle destek çıkması işimizi kolaylaştıracak. Ülkemizin tanıtımı için hayati önem taşıyan bu projeden ötürü, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin’e teşekkürlerimi sunuyorum”.