2000’li yılların ilk 15 senesini arkamızda bıraktık. Geriye dönüp baktığımızda bu yılların edebiyatına dair söylenecek o kadar fazla söz var ki... Bir kere öncesine oranla çok daha fazla edebi üretimin olduğu bir dönem 2000’li yıllar. Okur sayısında da paralel olarak bir artış var. Nicelikteki bu artışın niteliğe nasıl yansıdığı üzerine yapılan tartışmalar da yine bu yıllar içinde sık sık gündeme gelen bir başka konu. 

Biz de son 15 yılın edebiyatına romanlar üzerinden bakalım istedik ve Milliyet Sanat olarak bir anket yaptık. Edebiyat dünyasından çeşitli yazar, editör, eleştirmen, çevirmen, akademisyen ve Kitap kapağı tasarımcılarına 2000’li yıllarda yayımlanmış en iyi beş romanı sorduk. 45 isimden aldığımız beş kitaplık listeler sonucunda en çok oyu alan ilk 15 kitabı sizlerle paylaşıyoruz. Alfabetik sıralamayı esas alarak paylaştığımız son 15 yılın en iyi 15 romanı şöyle: 

“Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Hikâyesi” -Ayfer Tunç “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” - Barış Bıçakçı, “Cüce” - Leylâ Erbil, “Daha” - Hakan Günday, “Dünya Ağrısı” - Ayfer Tunç”, “Haw” - Kemal Varol, “Kalan” - Leylâ Erbil, “Kar” - Orhan Pamuk, “Köpekler İçin Gece Müziği” - Faruk Duman “Masumiyet Müzesi” - Orhan Pamuk, “Son Adım” - Ayhan Geçgin, “Suskunlar” - İhsan Oktay Anar, “Şairin Romanı” - Murathan Mungan, “Tol” - Murat Uyurkulak, “Uykuların Doğusu” - HASAN Ali Toptaş.