Galata’daki Arap Camii’nin duvarlarında, 14. yüzyıla ait çok özel fresk ve mozaikler ortaya çıkarıldı. Yakın geçmişte bulunan resimler şimdiye dek 15. yüzyıldan itibaren başlatılan Rönesans hareketinin yaklaşık bir yüzyıl önceki ilk izleri olarak tarihe geçti.

Eserler aynı zamanda İstanbul'un köklü tarihine katkı sağlayacak eşsiz keşiflerden biri. Ancak dünya sanat tarihini değiştirecek bu eşsiz eserlerin üzeri ne yazık ki sıvayla kapatıldı.

Dünya sanat tarihinin seyrini değiştirecek eşsiz freskler ziyaretçilerin göremeyecekleri şekilde örtüldü. Böylelikle İstanbul ve Türkiye, benzerleri gibi bu son derece değerli kültür mirasına da sahip çıkamadı; olağanüstü bir tarihsel fırsatı kaçırdı, önemli bir turizm değerini kaybetti.

Eşi benzeri olmayan duvar resimleri ilk defa ve belki de son defa NTV Tarih'in Nisan sayısında okurlarla buluşuyor.

 

 
Arap Camii'nde 1999 depreminde sıvalar dökülünce, altından İsa Peygamber, Meryem Ana, havariler ve azizlerle ilgili duvar resimleri ortaya çıktı. Burası eski bir Cenova katolik kilisesiydi. O nedenle fresko, mozaik vb. gibi dini konulu resimlerle süslenmiş olması doğaldı.

 

 

 
Yapının yan nefindeki 'Meryem'in taçlandırılması' sahnesi. Bu sahneye Bizans sanatında pek rastlanmıyor. Beş meleğin tuttuğu bir perdenin önünde, İsa, Meryem'i ilahi ışıkla taçlandırıyor. Freskonun üzerine daha sonra yapılan mozaik resim zamanla dökülmüş.

 

 

 
Caminin kuzey nefinde bulunan bir arkosoliumun içinde Panagia Kimisis sahnesi, yani Meryem'in ölümü. Bir yatağa uzanmış Meryem'in cansız bedeninin arkasında onun bebek şeklindeki ruhunu alan İsa, havariler ve kilise babaları görünüyor. Havarilerin acı içindeki halleri etkileyici.