Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde önemli rol oynayan, büyük sıkıntılar yaşayıp acılar çeken, evladını, babasını, kardeşini şehit veren, yokluklar ve imkansızlıklar içinde çocuklarını yetiştiren, gerektiğinde nöbet tutan, halkına karşı görevini en iyi şekilde yerine getiren Kıbrıs Türk kadınının mücadelesi belgesel oluyor.

İki yılı aşkın bir süredir “Kıbrıs’ın Kadınları” projesi üzerine çalışan araştırmacı-yazar Arslan Mengüç, konuştuğu kadınlardan bazılarının öykülerini bir belgesel filmde topluyor.

6 Mart’ta AKM’de izleyicileriyle buluşması beklenen “Mücadelenin Kadınları” belgeselinde yer alan konulardan biri de Esendağ’da (Petrofan) 1956’lardan itibaren, genç kızların da geceleri ellerinde sadece sopalarla nöbeti tutmaları.

Belgeselle ilgili TAK’a bilgi veren Mengüç, Kıbrıs’ta 150’den fazla yerleşim yerinden 400’ü aşkın kadınla konuştuğunu, ulusal mücadele döneminden kalma anılarını paylaşmak isteyenlerin 0533 826 46 78 numaralı telefon veya [email protected] e-mail adresinden kendilerine ulaşabileceğini belirtti.

Arslan Mengüç; “İnsanların gerçekten sahip olabildiği tek şey var; o da anıları. O nedenle, bugün artık 60 ve üstü yaştaki, annelerin ve ninelerin gelecek kuşaklara bırakabilecekleri en önemli miras unutulmaya yüz tutan anıları” diyerek, anılarını aktarmak isteyen anneleri, nineleri veya bu kadınların çocuklarıyla torunlarını kendilerine ulaşmaya çağırdı.