Kıbrıs Evrensel Kültür ve Sanat Derneği ile TRT Türk Sanat Müziği sanatçıları, Cumartesi akşamı “Bizden Ezgiler” konseri sunuyor.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile eşi Meral Eroğlu himayelerinde Lefkoşa AKM’de gerçekleşecek konser, saat 20.00’de başlayacak. Aynı konser, Cuma akşamı da Acapulco Otel’de protokol için özel verilecek.

Şef Suat Yıldırım ve Turkay Altay yönetiminde gerçekleşecek konserde, Kıbrıs Evrensel Kültür ve Sanat Derneği üyesi bestecilerin eserleri sunulacak. Ağırlıklı olarak bayan bestecilerin eserlerinin icra edileceği konsere giriş ücretsiz.

Kıbrıs Evrensel Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Evren Caner ile As Başkanı Ayşe Dalgakıran, konserle ilgili olarak bugün KTOEÖS’de basın toplantısı düzenledi.

Evren Caner konuşmasında, ilk defa Türk Sanat Müziği’nde Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Türk Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile yoğun işbirliği içerisinde bayan bestecilerin ağırlıklı eserlerinin 2002 yılından sonra ikinci kez yeniden TRT televizyonunda Türki devletlere de sunulduğunu söyledi. Caner “Ülke müziğinin tanıtılmasında çok büyük etken olduğumuzu belirtmek isterim” dedi, şöyle devam etti.

“Biz bayan besteciler, müziğin evrensel olduğunu ama ulusal müziğimizi bilip tanımadan başkalarının müziğini öğrenmeye çalışmanın taklitten öte hiçbir şey getirmeyeceğini de biliyoruz. Kendini tanımayan uluslar, başka ulusları nasıl tanıyabilirler? Kendi sanatını ve kültürünü bilmeyen uluslar başka sanatları nasıl tanıyabilirler?”

Evren Caner konuşmasının sonunda, her zaman yanlarında olan ve destekleyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na, TC Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT ve diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

DALGAKIRAN

As Başkan Ayşe Dalgakıran ise konuşmasında, kendini müziğe adamış bütün bestecilere kapılarının daima açık olduğunu söyledi. Dalgakıran, “Yeter ki yaptıkları eserler kurallara uygun olsun. Bu konuda da derneğimiz her türlü yardımı hiçbir karşılık beklemeden yapmaya hazırdır” dedi.

Dalgakıran, şöyle devam etti:

“Her konuda kadın erkek eşitliğini savunan ve dillerine pelesenk edinenlere, sanatın kimsenin tekelinde olmadığını, özgür düşüncenin bütün insanlığı kadın erkek ayrımı gözetilmeden kapsadığını hatırlatmak isterim. Sanata gönül verenlerin, birbirlerini çirkin eleştirilerin yerine dileriz ki milli müziğimiz için beraberce omuz omuza gönül vererek mücadele edelim. Bizler gazino müziği ile konser müziğinin ayrıcalığını bildiğimiz için bu ikisini birbirine karıştırmadan yolumuza devam edeceğiz”.