KIBRIS LÜZİNYAN HAÇLI KRALLIĞININ KURULMASI

1191’de İngiltere Kralı Aslan Yürekli Rişar, Haçlı Seferleri sırasında Kıbrıs adasını işgal etmişti. Rişar önce Kıbrıs’ı Templer şövalyelerine sattı. Adayı Templer şövalyelerinin İngiltere’ye geri vermeleri üzerine Rişar, meşhur Fransız Haçlılarından eski Kudüs Kralı Guy de Lusigan’a sattı. Kıbrıs Haçlı Seferleri sırasında üs o-larak kullanılmıştır. Prof. Osman Turan “Selçuklular ve İslâmiyet” isimli yapıtında Kıbrıs’taki Lüzinyonlar dönemini “Kıbrıs Haçlı Devleti” olarak niteler.

Bazı tarihçiler Prof. Turan Hoca’nın görüşlerini aşırı bulabi-lirler. Tarihi ve ilmi gerçekleri Türk Milletinden saklıyarak Lüzinyanlara (franklara) methiyeler düzenlemek, ne tarihçilikte, ne de araştırmacılıkla bağdaşmaz. Gerçekler Türk Milletinin gözleri önüne serilmelidir. Milletimizden hiçbir tarihi gerçek saklanmamalıdır.

Kıbrıs’ta çocuklarımıza okullarımızada okuttuğumuz gibi kurulan “Lüzinyan Devleti ve Egemenliği” değil, “Kıbrıs Lüzinyan Haçlı Devleti veya Egemenliği”dir.

Kıbrıs Lüzinyan Haçlı Devleti ile Anadolu, Mısır, Filistin ve Suriye’deki Türkler ve Müslümanlar arasında büyük bir mücadele olmuştu.

KIBRIS’TAN TÜKLER’E DARBE VURULMASI

Anadolu’yu 1073 yılına kadar fetheden Müslüman Türkler’in, ilk karşılaştıkları büyük sorun Kıbrıs Lüzinyan Haçlı Krallığı olmuştur. Kıbrıs’ta Katolik Hristiyan Lüzinyan sülalesi hüküm sürüyordu. Kıbrıs Lüzinyan Haçlı Krallığı, tamamen Haçlı düşüncesi ile Anadolu’daki Müslüman Türkler’e saldırıyordu. İsmail Hami Danişmend bu saldırıları şöyle anlatmaktadır:

“Anadolu’nun Müslüman Türkleriyle o zamanki Kıbrıs’ın muteassıp Hristiyan sahipleri arasında geçen kanlı ve kansız askeri, siyasi, bu durumun bütün ayrıntılarıyla saptanmasını temin edecek, büyük bir menkabe maniyetindedir ve bu menkabenin başlıca amili Kıbrıs Hristiyanlarından daha Danişmendi ve Selçuki devirlerinden itibaren ilçede bir Anadolu sahilleimize yaptıkları akınlarla tecavüzlerde gös-terilir.