Kıb-Tek’te bu soruları kim yanıtlayacak!

Kıb-Tek’te sular hiçbir zaman durulmayacak gibi görülüyor…

Neredeyse yapılan her işte, alınan her kararlar şaibelerle dolu!

Son olarak da akaryakıt konusunda bir takım iddialar gündeme geldi…

İhale yasasına aykırı yapılması yetmezmiş gibi şimdide ihale şartnamesine aykırı değerlerde yakıt alımına müsaade ediliyor.

 Kıb-Tek’in Teknecik santralında kullanılmak üzere her yıl “Yakıt Temin” ihalesi adı altında ihale ile katı yakıt alınır.

Yine Haziran ayında neticelenen bir yıllık katı yakıt temin ihalesine verilen tekliflerin hepsi Kıb-Tek’in belirlediği “Keşif” bedelinin en az 15% üzerinde çıkmış ve bir süre ne yapılacak diye beklendikten sonra MİK ile Kıb-Tek yönetimi arasında ilgili bakan Taçoy aracılığı ile kurulan temas ve bulunan ve hiçte yasaya uygun olmayan bir yöntemle kendilerine göre çözülmüş oldu.

Fakat çözüm şekli yine yasayla ilgisi olmayan bir yöntemle Hasan Taçoy’un meclis kürsüsünden ifadesine göre MİK başkanının Kıb-Tek yönetim kuruluna “ bu farkı ödeyecek paranız var mı?” gibi gayrı ciddi bir yöntemle ve yönetim kurulu başkanın “evet paramız var ödeyebiliriz” cevabından sonra MİK başkanının “o zaman keşif bedelini yükselten bir yönetim kurulu kararı alıp gönderin” talimatından sonra yönetim kurulu içerisinde profesörler, öğretim üyeleri, bir önceki dönemden tecrübeli ve kendini çok doğrucu ilan etmiş HP’li bir üye ve başlarında kanun yasa bilen bir eski bakan olan Y.K.Başkanı Erdal Onurhan hiçbir yasaya uymayan bu “keşif yükseltme” kararına imza atıp MİK’e göndermişler ve bu imza ile Kıb-Tek’i 1,000,000 Dolar zarara sokmuşlardır.

Şimdi sormak lazım…

İlk atandıkları zaman “doğruluk, dürüstlük” adına görev yapacaklarını beyan eden bu yönetim hangi gerekçe ile ve hangi “Sayıştaylık görüşü” ile bu kararı aldılar?

Hani her yapmak istemedikleri bir şey olduğu zaman “Sayıştaylığa sorduk görüş bekliyoruz” diyorlar ya o sayıştaylık görüşü varsa görmek isteriz eğer yoksa hangi gerekçe ile Kurumu böyle bir zarara soktular gerekçelerini açıklasınlar.

Atama kararlarının kendisi toplantıda olmadığı zaman alındı diye dava açacağını söyleyen Yusuf Avcıoğlu “Keşif bedeli” yükseltilip kurum 1,000,000 Dolar zarara sokulan kararın altında imzası var mı ? ve eğer varsa böyle bir karara nasıl onay verdi. Eğer yoksa böyle bir ciddi kanunsuzluğu neden hukuka götürmüyor.

Daha da enteresan olan ‘Kıb-Tek son kalemizdir kimseye yedirmeyiz’ diye sokaklara çıkan EL-SEN ihalenin ilk günlerinde Başkan Özkıraç aracılığı ile bu ihalenin iptal edilip tekrarlanması gerek demişken sürecin devamında “susturuldular” ve konuyu unutturmaya çalışır gibi hemen yatırıma döndüler. Sayın EL-SEN başkanı sizin yapılmasını istediğiniz yatırım bu fazla ödemeler olmazsa daha kolay ödenecek farkında değil misiniz?

Yasaya aykırı bir işlem var buna ses çıkarmıyorsanız en azından Kurumun parasının heba edilmesine tepki koyun, nerede kaldı Kıb-Tek’in kendi ayakları üzerinde duracak sloganları?

Galiba sadece lafta kaldı…

İhale yapılıp tedarikçi ile sözleşme imzalandıktan sonra yakıt tahlilleri olumsuz çıktığı ve meydana çıkar ama nedense bu dürüst doğru yönetimden yine hiç ses çıkmıyor hani siz doğruluk , dürüstlük timsali idiniz ?

 Nedendir bilinmez ama sanki Yönetim Kuruluna baskı ile yaptırılan bu yakıt ihale onayına karşı bir atak yapmak için yeni gelen yakıtın tahlilleri istendi, belli ki böyle bir şartname uyumsuzluğu biliniyordu ve bunu rapora dökmek için böyle bir yöntem tercih edildi…

Bir Kıb-Tek görevlisi ile numuneler ODTÜ’ye gönderilip tahliller yaptırıldı ve kısa bir süre içinde raporlar yönetim kurulu başkanına iletildi.

Buraya kadar her şey güzel yolunda ama bundan sonrası muamma çünkü uyumsuzluğu kesin olan bu yakıt alınmaya devam ediliyor ve ihaleyi alan firma da parasını almaya devam ediyor. Bu tür bir yakıtın Jeneratörlere zarar verdiği ayrıca bu yakıtla jeneratörler tam kapasite ile çalıştırılamayacağı iddiaları ise cabası. 

Bakan Taçoy ve yönetim kurulu başkanı Onurhan bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Bugüne kadar yakıt temin ihalesinde yaptığınızı mı?

Yani susmayı mı tercih edeceksiniz ?

Fakat siz orada usulsüzlükleri göremezden gelip halkın malı Kıb-Tek’i milyonlarca dolar zarara sokasınız diye atanmadınız.

Şunu da bilin ki bu ülkede yasalar ve yasaların uygulanıp uygulanmadığını takip eden Sayıştaylık gibi kurumlar da var siz keyfinize göre uygulama yapamazsınız.

Siyasi atamalar olunca çıngar kopacak ama kurum zarara uğratıldığı zaman ses yok.

Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay Kıb-Tek’in bağlı bulunduğu Bakan Taçoy’un bu uygulamalar belli ki umurunda değil, bari siz hükümetin başı olarak olaya el atıp Sayıştaylık’tan soruşturma yapmasını istemeniz memleket hayrına olacaktır…

Çünkü tüm alınan kararlardan siz de sorumlusunuz ve hesabını onlarla beraber sizde vereceksiniz, vermek zorundasınız!