Hissettiklerimizle baş edebilmemizin önemli bir kısmı duygularımızın ne olduğunu anlamak ve onları fark etmekten geçer.

Hissettiğimiz duyguların farkında değilsek eğer, duygusal durumumuzla iletişimde olmamız çok zordur.

İletişimde olmadığımız anlarda ise, duygularımızı kontrol edemez oluruz. Sonuç ise mutsuzluk, hüsran, öfke ve depresyon gibi yıkıcı durumlara ulaşabilir.

En çok rastlanan pozitif duygulara dilerseniz birlikte akalım. 

Birçok araştırmanın odak noktası olan bu listenin insanların hayatlarını sık sık değiştirdiği gözlemlenmiş.

Bu duygularla tanışmaya ne dersiniz ?

Neşe

En pozitif olan ve aklınızda en çok kalan deneyiminizi düşünün. Kendinizi güvende, mutlu ve rahat hissettiğiniz bir an. O an muhtemelen neşeyi yaşadığınız bir andı. Neşe keyifli ve sevgi dolu olan deneyimlerden gelir, bizim hafif ve enerjik hissettiğimiz anlardaki huzurumuzu artırır.

Uygulama : Gün içinde geçmişi tarayın ve sizi en neşeli kılan anları tespit edin. O neşeyi yaşadığınız anları gözlerinizi kapatarak şu an yaşıyormuş gibi hissederek, bu güzel duyguları tüm vücudunuza taşıyın.

Minnettarlık

Minnettarlık elde ettiğimiz bir yararı kabul ettiğimiz zaman hissettiğimiz bir duygu veya beğenme davranışıdır. Minnettarlık çok beğeni duyduğunuz herhangi bir şey merkezli oluşabilir ve hayatınızda bir şey veya birisi için şükran dolu hissettiğiniz anlarda meydana gelir.

Uygulama : Günü sabah, öğle ve akşam olarak üçe ayırın. Bu üç zaman diliminde kendinize 15'er dakikalım molalar verin ve minnet duyduğunuz en az üç şeyi düşünün, ya da yazın.

Huzur

Huzur her şey iyi gittiği zamanda ortaya çıkar. Sakinlik ve sükunet hali deneyimleyebilirsiniz. Aklınız endişelerle dolu değildir, sadece arkaya yaslanabiliyor ve gevşeyebiliyor durumdasınızdır. Huzur bu sadece şimdiki zamanda “olabildiğiniz” durgunluk ve sakinlik anlarından gelir.         

Uygulama :  Gün içinde huzur molaları verin ve kendinizi derin nefesler alarak dinginleştirin. Bunu yaparken kendinizi yemyeşil bir ormanda ve bir dere kıyısında huzur içinde yürürken görebilirsiniz.                      

İlgi

Ben her zaman yeni şeyler öğrenmek ve etkileyici şeyler keşfetmek istemişimdir, o nedenle ilgi benim için önemli bir duygudur. İlgi meraklı olmaktan ve bir şeye bağlanmaktan gelir. Bu, daha fazla bilmek istediğiniz ve bir ilgi objesine doğru çekildiğiniz bir merak durumudur. İlgili hissettiğiniz zaman, yeni deneyimlere daha açık olursunuz ve içinizde etrafınızı keşfetme arzusu olur.

Uygulama :  İlgi ialanlarınızı düşünün ve yeni ilgi alanları keşfedip yaratmaya çalışın. Mesala yabancı dile ilgi duyuyorsanız gün içinde öğrenmek istediğiniz yabancı dile ait en az 5 kelimeyi öğrenin. Bu kelimeleri cümle içinde kullanarak, bilginizi pekiştirin. 

Umut

Umut her şeyin en iyisi olacağına dair bir inançtır. Bu şu andaki problemlerimizin kalıcı olmadığını ve şu andaki zor koşullara rağmen geleceğin yine de umut verici olduğunu bilmektir. Umutlu kişiler istediklerini elde edeceklerine, şartlar ne kadar dehşet uyandırıcı olsa da işlerin tersine döneceğine ve durumlarıyla ilgili bir şey yapabileceklerine inanırlar.

Uygulama : Geçmişte üzgün, mutsuz ve çıkmazda olduğunuz bir an'ı düşünün. Sonra o negatif duygulardan kurtulduğunuzu hatırlayın. Yaşadığımız bir hiç durumun kalıcı olmayacağını ve bir gün bizi terk edeceğini içselleştirelim. Buna geçmiş geçmişte kaldı ritüeli diyoruz. Siz de bunu sesli olarak dillendirin. "Geçmiş geçmişte kaldı, ben umutla. güvenle geleceğe ve yeni hedeflerime odaklanıyorum" deyin.

Gurur

Gurur, yaptıklarımız veya üstesinden geldiklerimiz konusunda hissettiğimiz şeref duygusundan gelir. Bu baskın hissedilen bir kendini tatmin duygusuyla değil, sosyal olarak değerli bir şeyi başarmış olmak ve bununla gurur duymakla ilgilidir. Bu duygu bir amaç ve başarılarımızdaki anlam duygusundan gelebilir ve daha büyük işler yapabileceğimize dair inancımızı genişleterek güven duygusunun artmasını sağlar.        

Uygulama : Başardığımız ve gurur duyduğunuz olayları düşünün. Siz daha farklı başarılara imza atarak bu gurur duygusunu tekrar tekrar yaşayabilirsiniz. Unutmayın bir kez yaptıysanız bunu, pek çok kez de yapabilir ve gurur duygusunu tekrar tekrar yaşayabilirsiniz. 

Eğlence

Ne zaman diğerleri ile eğlenceli, gülünç ve oyunla geçen anlar yaşasak, eğleniyoruzdur. Eğlenceyi başkalarıyla komik bir şakaya gülerken, komik bir yavru köpeği izlerken veya eğlenceli bir oyun oynarken deneyimleyebiliriz. Eğlence diğerleriyle bağ kurmamıza yardımcı olur.

Uygulama : Gün içinde eğlenceye mutlaka ama mutlaka zaman ayırın. Çünkü neşe ve eğlence hayatımızda mutlaka olmalı. Gün içinde en az bir kaç kez şen kahkalar attıracak neşeler ve eğlenceler yaratın. Bir komedi filmi veya bir kamera şakası bile size şen kahkalar attıracaktır, deneyin :)       

İlham

İlham hayatta gerçek iyiliği veya alışılmışın dışına çıkan birisini gördüğümüz anlarda hissettiğimiz gibi çok hareketli, dokunaklı ve duygusal olarak canlandırıcı deneyimlerimizden gelir. Şaşırtıcı derecede zeka, güç ve atiklik ilhama neden olabilir. Bir ilham anı bizi kendine çeker ve gerçekten mükemmel bir an gibi gözükür.  

Uygulama : İlham daha çok günün erken saatlerinde gelir. Bu yüzden güne erkenden başlamayı adet haline getirin. Saatini güneşin doğduğu ilk ışıklara kurun ve balkona çıkarak günün ilk ışıklarını hissedin, gözlerinizi kapatın ve ilhamla buluşun. 

Huşu

Huşu çok güçlü olan ve çok beğenilen bir şey karşısında duyulan hayranlık ve saygıdan gelir. Sahilde gün batımını seyretmek veya deniz dalgalarını izlemek ya da küçük bir bebeği seyretmek gibi olaylar huşu duygumuzu artırabilir. Aynı zamanda hayranlık uyandıran sanat eserlerinden veya çok etkili gelişmelerden de doğabilir. Bu anlar, etrafımızdaki dünyanın büyüklüğü karşısında kendimizin ne kadar küçük ve sıradan olduğunu fark ettiğimiz anlardır.

Uygulama : Gün içinde sizde huşu uyandıracak bir şeyler fark edin ve huşu duygunuzu artırın. Huşu güçlü bir duygudur ve manevi anlamda sizi geliştirir.

Aşk

Aşk, yukarıdaki duyguların bir derlemesidir. Genelde aşk, diğer kişiye karşı çok olumlu duygular beslediğimiz güçlü bir sevgi ve kişisel bağlanma duygusu ile ilişkilidir. Bu duygu birinin çok önemli bir şeyi başardığının izlenmesiyle, beraber gülüp eğlenmeyle veya beraber yapılan nazik ve düşünceli hareketlerle artabilir. Aşk bütün hayatımız boyunca beraber gelen duygularımızın birleşimidir.

Uygulama : Aşka zaman ayırın :)

Her daim mutlu ve sizi yeşerten duygular içinde yaşamanız dileğimle.