İNTERNET, BASIN VE TAZMİNAT

İnternet aleminin ve sosyal medyanın alabildiğine genişlediği zamanımızda ülkemizdeki yasal boşluklar telafisi imkansız zararlara sebep oluyor.

Özellikle internet gazeteciliğinin herhangi bir yasal mevzuata dayanmaması, dileyen isteyen herkesin birkaç gün içerisinde internet gazetesi kurması işin artık cılkını çıkardı.

Ülkedeki hemen her sektörde bulunan izin, yeterlilik ve lisans zorunluluğu maalesef en önemli güç olan basın sektöründe mevcut değil.

Bilişim yasasının olmayışı ve bunu fırsat bilen bazı kötü niyetli kişiler sözde basın özgürlüğü adı altında çirkef atmaya çalışıyorlar.

Basılı yayın organlarıyla ilgili yasal zemin kısmen bu tetikçileri durdursa da internetteki çirkeflikleri maalesef dur durak bilmiyor.

Meclisteki geçmiş milletvekillerinin birçoğu ve şuanda mecliste bulunan milletvekillerinin de büyük bir kısmı bu tarz yayınlardan mağdur olmalarına rağmen maalesef bilişim yasası halen geçmemiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nde RTÜK hazırlanan yasa ile artık Radyo ve Televizyonlardan sonra internet mecralarını da denetlemeye başlayacak.

Hazırlanan yasa ile yayına başlamazdan önce lisans alma zorunluluğu getirilecek ve lisansla birlikte hem yayınsal anlamda hem de vergisel anlamda kontrol altına alınmış olunacaklar.

Ülkemizde de yeni dönemde Meclisimizden beklentimiz öncelikle bilişim yasasını geçirmeleridir.

Bilişim yasası ile birlikte de internet gazeteciliğini yayınsal ve vergisel anlamda kontrol altına alabilmek adına, yayına başlamazdan önce resmi kayıtlarda sahibinin ve künyesinin belli olması için lisans başvurusu yapılması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Böylelikle yayınları kimin yaptığı belli olacağı gibi, internet gazetesinde künyenin de bulunması çirkefliğin ve tetikçiliğin önüne kısmen de olsa geçilmesine sebep olacaktır.

Bunlar yapılırken Gazetecilik yapmak isteyenlerden de, Devlet ileride yapılacak yayınlardan ötürü tazminat doğması halinde kullanılmak üzere gerekli teminatların da gösterilmesi talep etmelidir.

Önümüzdeki günlerde bu konuyu daha da irdelemeye ve konuyla ilgili görüşleri aktarmaya devam edeceğiz.