İlişkilerde kalitenin önemi...

İnsanların yaşam süreleri içerisinde sorgulamadan canını verebileceği tek kişi çocuğudur. Her anne baba kendisinin doğruları doğrultusunda çocuğunu yetiştirir. Hepimizin isteği çocuklarımızın bizden daha iyi bireyler olması,tüm çabalarımız bu yüzden. Hepimiz çocuklarımıza en iyiyi, en güzeli,  layık görürüz ve onların  bu değerlere sahip olmaları için çalışırız...

Bu ne kadar doğrudur? Biraz tartışmalı olsa da her ailenin çocuğu kendine göre kıymetli ve paha biçilmez olandır. Bu paha tabi ki maddi değil manevi duygulardır.  Tüm bu koşuşturmanın içinde unuttulan en önemli şey ailelerin çocukları ile geçirdiği zamanın süresidir.  Demek ki,  çocuklarımıza maddi değerleri yüksek şeylerle değil manevi değerlerle yaklaşmalıyız.

Ekonomik nedenlerle, günümüzde  çoğu aile  çalışan kişilerden oluşmakta, dolayısiyle çocukların anne babayla geçirecekleri zaman da  sınırlı olmaktadır.  Özellikle annenin yükü babadan daha ağır olup evde birçok işi üstlenme durumu vardır. Yemek, çamaşır, ütü derken vakit daralmaktadır. Bu nedenle  çocuk ve annenin birlikte vakit geçirme zamanı azalmaktadır. İşte bu nedenle her ne olursa olsun çocuğunuzla geçireceğiniz zamanın  kalitesi önemlidir.

Çocuğunuz yanınızdayken siz başka konularla başka işlerle meşgul olursanız süre istediği kadar uzun olsun siz çocukla iletişim kurmadıkdan, paylaşım yapmadıkdan sonra beraber olmanın bir anlamı yoktur. Çocuğa sevgi ile yaklaşım ve iletişimin başlangıcı kucaklayıcı olmaktır.

Çocuğunuzla beraberken onla konuşun, soru sorun, oyunlar oynayın, sinemaya pastaneye gidin, evde mısır patlatıp film izleyin. Onun fikirlerini, düşüncelerini, hayal dünyasını anlayın. Siz de onunla fikirlerinizi, düşüncelerinizi paylaşın. Ona değerini, sizin için ne kadar önemli olduğunu hissettirin. Çocuklarımıza anne baba olurken iyi bir de arkadaş olmalıyız.

Çocuğunuz hata yaptığı zaman hemen büyük tepkiler vermeyin. Eğer büyük tepkiler verirseniz korkar ve size hatalarını söylemez, yalana başvurabilir.Size neden yaptığını anlatmasına fırsat verin. Onu dinleyin. Ona yaptığının neden yanlış olduğunu bir daha yapmamasını ve her zaman yanında olacağınızı söyleyin ki hatasının telafisini başka bir hatayla kapatmaya çalışmasın. Böylece çocukla anne baba arasında güven ilişkisi güçlü olur ve çocuk her zaman anne babaya karşı dürüst olur herşeyi anlatır böylece onu daha büyük hatalardan ve yanlışlardan koruyabilirsiniz. Çocuklarınız bazı nedenlerden ötürü, karnelerinde düşük notlar olabilir.  Karne notları için  çocuklarınız sakın ola  kızmayın, ceza vermeyin. Onlara okulun, derslerin önemini; kendine faydasını anlatın. Sorununun ne olduğunu anlamaya çalışın. Çözüm yolu arayın ama cezayla değil sevgiyle...

Çocuklarımız şu an yarı yıl tatilinde. Özellikle anneler ev işlerimiz bitmez ama çocuklarımız büyür ve evden uçar gider o zaman evimiz temiz olur dağınıklık olmaz ama evin  tadı kaçmış olur. O yüzden çocuklarımız yanımızdayken mümkün mertebe  şevkle vaktimizi onlarla geçirelim.

Bugünün çocukları yarının geleceğidir. Ailelere ve öğretmenlerimize kolay gelsin...