Mısır’daki Giza Hayvanat Bahçesi’nde bir zürafanın ‘kendini asarak’ intihar ettiği haberi kurumun müdürünün görevden alınmasına neden oldu.

Al Masry Al Youm gazetesinin hayvanat bahçesi yetkililerine dayandırdığı habere göre Kahire’nin merkezindeki Giza Hayvanat Bahçesi’nde Roka isimli 3 yaşındaki dişi zürafa bu ay başında kendini asarak intihar etti.

Haberin sosyal medyaya taşınmasıyla büyük bir tartışma başladı. Hayvan hakları savunucuları Roka’nın ölümünün, bakımsız hayvanat bahçesindeki şüpheli ölümlerin sonuncusu olduğunu iddia etti.

Geçen yıl mayıs ayında aynı hayvanat bahçesinde üç ayı ölü bulunmuş, yetkililer ayıların “ayaklanmaya kalkıştığı için öldürülmek zorunda kalındığını” söylemişlerdi.

Yine Giza’da 2007 ve 2008’deki iki ayrı olayda develer yok olmuş, hayvanat bahçesi görevlilerinin hayvanları kesip yediği iddia edilmişti.
Giza’nın çok az ücret alan tecrübesiz ve eğitimsiz bakıcıları, para karşılığı ziyaretçilere bebek aslan veya maymunlarla fotoğraf çektirme izni verdiği için sık sık kazalar da yaşanıyor.

Tepkiler üzerine Gize Hayvanat Bahçesi müdürü apar topar emekli edildi. Yerine getirilen Nebil Sedki ise basının haberleri çarpıttığını düşünüyor.

Washington Post’a konuşan Sedki, “Roka intihar etmiş değil, boynu kafesindeki bir tele takılınca boğuldu ve öldü. İntihar haberleri basının uydurması” diye konuştu.

Sedki, sık sık protesto gösterileri ve çatışmaların yaşandığı Kahire Üniversitesi’nin hemen karşısındaki Giza’daki hayvanların bunlardan çok etkilenip aşırı strese girdiğini bunun da hayvanların hareketlerini kontrolsüz hale getirip kazaların yaşanmasına neden olduğunu ileri sürdü.