Hayvan severler, Cumhuriyet Meclisi’nde Pazartesi günü görüşülmesi beklenen Hayvan Refahı Yasa Tasarısı’nın bir takım olumsuzluklar içerdiği iddiasıyla eylem yaptılar.

Cumhuriyet Meclisi önünde gerçekleştirilen eyleme bazı hayvan severler köpekleriyle birlikte katılırken, eyleme Sevimli Dostlar Derneği,  Baraka Kültür Merkezi, Feminist Atölye (FEMA) ve Akdeniz Sanat Derneği  de destek verdi.

Eylemde açılan pankartlarda ise, “Her Canlının Yaşama Hakkı Vardır, Elinden Alınamaz”,  “İnsanlık Öldü, Hayvanları Koruyalım”, “Ötenazi Yasasına Hayır”, “İnsanları Onlardan Korumak İçin Değil, Onları İnsanlardan Korumak İçin Yasa İstiyoruz”,  “Öldüren Yasa değil, Yaşatan Yasa İstiyoruz” gibi ifadeler dikkat çekti.

DEMİRSÖZ

Hayvan severler adına taleplerini içeren basın açıklaması yapan  Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Demirsöz, Meclis’in gündeminde olan Hayvan Refahı Yasa Tasarısı’nda,  güzel maddeler içermekle birlikte,  hayvan severleri rahatsız eden bazı detaylar bulunduğunu ve bu detaylarda iyileştirme yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.

“HAYVANLARA  ÇİP TAKILSIN”

Demirsöz, tasarının 13’üncü maddesinde  hayvanların kayıt altına alınmasına yer verildiğini ifade ederek, kayıtlar alınırken, hayvanlara daha detaylı bilgiler içeren çipler takılmasını önerdi.

Demirsöz, çipler sayesinde sokağa atılan hayvanların tespit edilebileceğini ve hayvan sahibi hakkında  yasal müeyyide uygulanabileceğine dikkat çekti.

Demirsöz,  hayvanlarını beslemek için alıp da sokağa atanlar hakkında  yaptırım uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

“ÖTENAZİYE BİZ KARAR VEREMEYİZ”

Tasarının, sokaktan belediyeler tarafından toplanan köpeklerin  kafeslerde ve barınaklarda bir süre bekletildikten sonra sahipleri tarafından aranmadığı takdirde  ötenazi uygulanmasına da yer verdiğini söyleyen Demirsöz,  “Hayvanlar, bize ötenazi uygulayın diyebilir mi? Dilleri yok konuşamazlar. Bizler onların adına kararı veremeyiz. Onlarda bu dünyada yaşayabilme hakkına sahiptir” diyerek karşı çıktı.

Demirsöz, ötenazinin ancak ölümcül  hastalığa tutulmuş acı çeken bir hayvana acısını dindirmek için uygulanabileceğini ifade etti.

“HAYVAN MEZARLIKLARI YAPILSIN”

Demirsöz trafikte araçlar tarafından ezilen hayvanların cesetlerinin yollarda çürüdüğüne dikkat çekerek,  belediyelerin  ezilen hayvanları toplayarak oluşturulacak hayvan mezarlıklarına  gömülmesini sağlamaları gerektiğini söyledi.

Demirsöz tasarıda hayvan yarışlarının bir hak olarak gösterildiğini ileri sürerek, hayvanların yarıştırılmasını istemediklerini söyledi.

Demirsöz, hayvan yarışlarının beraberinde kumar oynanmasını da getireceğini, kumarın da ülkede yasak olduğunu söyledi.

Demirsöz, hayvanların deneylerde kobay olarak kullanılmasına karşı olduklarını belirtti.

Yasa tasarısında iyileştirme istediklerini yineleyen Demirsöz, Meclis’in de bu konuda duyarlı olacağına inandıklarını, düşüncelerini Meclis’e de ileteceklerini söyledi.

Baraka Kültür Merkezi de dağıttığı bildiride,  tasarının  bir takım olumluluklar içermekle birlikte  genel anlamda yetersiz ve temelinden yanlış olan bir anlayışla hazırlandığını savunarak, tasarıdaki bazı maddelere dikkat çekti.