Yine bir yeni yıl öncesi ve yine alışverişin çoğaldığı bir sezona girmiş bulunmaktayız. Vatandaşlar yılbaşı öncesi gerek hediyelik gerekse kışlık ihtiyaçlarını almak için mağazalara giderken mağaza bölgeleri burada göze çarpıyor.

Esnaf kesiminin iğne çuvaldız örneklemesinde olduğu gibi ülkemizdeki yine kendisi gibi esnaflardan alışveriş yapmayı tercih etmesine rağmen, halkımızın bir kısmının yükselen döviz kurlarına rağmen ve çoğu zaman Kuzeydeki fiyatlardan daha pahalı fiyatlarla Güney Kıbrıs’tan alışveriş yapması ülkemiz ekonomisi açısından derin bir yaradır.

Serbest piyasa ekonomisi gereği vatandaşları mal alacakları yerler konusunda kısıtlamak elbette mümkün değildir.Dileyen vatandaş dilediği yerden alışveriş yapabilme özgürlüğüne sahip olmalıdır.

Güney Kıbrıs’taki firmalar nasıl ürünlerini reklam yapabiliyorsa Kuzey Kıbrıs’taki rakipleri de ürünlerinin özelliklerini ve fiyatlarını reklam ederek duyurabilmeli, hatta Güney Kıbrıs’taki rakiplerin fiyatlarıyla kendi fiyatlarını mukayeseli bir şekilde göstererek müşteri çekebilmeyi başarabilmelidirler.

Tabii ki burada görev biraz da Devlete de düşmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapılan ithalatlarda uyguladığı gümrük ve KDV gibi vergileri bireysel ithalat kapsamında da uygulayarak kara giriş kapılarında da etkin denetim yaparak adaletli bir fiyat politikasının oluşturulmasını sağlamalıdır.

Sınır kapılarında genişletilecek gümrük hizmetleri ile hiç kimseye sınırlama getirilmeksizin dileyen herkes Güney Kıbrıs’tan istediği kadar ürünü alabilecek, ancak faturası ile birlikte geçiş noktasındaki gümrük birimlerine ithal etmek istedikleri yolcu beraberi ürünlerinin varsa gümrüklerini ve KDV , stopaj gibi vergilerini ödeyerek mallarını yasal bir şekilde ülkemize getirebileceklerdir.

Böylelikle hem insanımız kaçak mal getiriyor psikolojisinden ve kaçakçılık sendromundan kurtulacak, hem devletimiz kaybettiği gelirini elde edecek, hem de esnafımız haksız rekabete karşı korunmuş olacak.

Olayın tüm taraflarının da kazançlı çıkacağı bu sistem için Devletimiz sınır kapılarında gümrük kontrol noktalarını güçlendirerek etkin denetim ve gümrük vergisi tahsilatını yapmalı, vatandaşımız da Güney Kıbrıs’tan istediği ürünü alıp saklamaya, kaçakçılığa gerek duymadan getirebilme şansına sahip olmalıdır. Bunlar yapıldığı takdirde esnafımız da haksız rekabetten kurtulmuş olacaktır.