Zohr Kıbrıs İçin Neler Gizliyor

Alithia gazetesi “Zohr Kıbrıs İçin Neler Gizliyor” başlığıyla verdiği haberinde Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in siyasi partilerle başlattığı temaslar çerçevesinde dün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre Lakkotripis, Zohr yatağının Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ine uzanıp uzanmadığı konusunda ne zaman bilgi sahibi olunacağı sorusu üzerine, “Önümüzdeki günlerde bir görüntüye sahip olacağız” dedi.

Jeolojik veriler üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten Lakkotripis, Mısır yatağının Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde 11’inci parsele komşu olduğuna dikkat çekti.

Lakkotripis Zohr yatağının keşfi ile bölgenin jeolojisi ve sözde “MEB”leriyle ilgili olumlu perspektifler oluştuğuna dikkat çekti.

ENI’nin araştırma programı konusuna da değinen Lakkotripis, şirketin jeolojik verileri işlemeye başladığını, şirketle sözleşmeyi uzatmak için geriye bazı jeolojik ayrıntıların kaldığı bilgisini verdi.

Kiprianu ise açıklamasında, doğalgaz için geniş bir strateji çizilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Bu stratejinin ekseninin Güney Kıbrıs’ın, komşu ülkelerle işbirliği içerisinde bölgesel enerji merkezi haline dönüştürülmesi çabası olması gerektiğini söyleyen Kiprianu, bu yönde bazı eylemlerde bulunulduğunu ancak yeterli olmadığını sözlerine ekledi.