GÜNEY KIBRIS YUNANİSTAN’IN GEREKÇELERİNİ ANLIYOR AMA...

İSRAİL’DEN “KIBRIS’IN TÜRKİYE’NİN HİMAYESİNE GİRMESİNE MÜSAADE EDİLMEMELİDİR” MESAJI

 Yunanistan’ın Güney Kıbrısla “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) sınırlarını belirlememesinin, Doğu Akdeniz’de şekillenmekte olan yeni güvenlik ve enerji koridorunu kritik bir halkasını eksik bıraktığı haber verildi.

Fileleftheros “Yunanistan: Kıbrıs İle MEB Sınırlarını Belirlemiyor... Lefkoşa Nedenlerini Anlıyor Ama Hazırlık Bile Yapılmıyor” başlıklı haberinde Yunanistan’da yayınlanan Ethnos (ulus) isimli gazetenin dünkü sayısında yayınlanan haberden alıntılar yaptı.

Haberde Güney Kıbrıs’ın Noble, ENI/Kogas ve TOTAL aracılığıyla 2015’in ilk çeyreğine kadar MEB’indeki yeni büyük doğal gaz yatakları varlığını teyit edeceği, Vasiliko’da inşa edeceği doğal gaz sıvılaştırma terminalinin sürdürebilirliğini sağlamak ve dış tehditlere karşı zırhlanmak için gelecekteki müttefik ve müşterilerini aramakta olduğu belirtildi. Türkiye ve Yunanistan hariç, bütün bölge ülkeleriyle(İsrail, Mısır ve Lübnan ile - MEB sınırlarını belirleme anlaşması henüz onanmadı ancak bunun, uygulamaya engel olmadığı belirtildi) kurumsal çerçeve belirlediği kaydedildi.

Rum Yönetimi’nin, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs ile MEB sınırlarını belirleme görüşmelerinin başlaması adımını atmaya karar vermeme nedenlerini anladığı belirtilen haberde “Ancak Mısır ve Kıbrıs ile şartlar olgunlaştığında derhal devreye sokulması amacıyla bir hazırlık çalışmasına bile kalkışılmadı” ifadesine yer verildi.

Yunanistan’ın Girit’in güneyinde ve İyon denizinde hidrokarbon aramalarına başlamasına olanak tanıyan adımları attığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten gazete Yunanistan hükümetinin Türkiye’nin, KKTC ile yaptığı kara sularını sınırlandırma anlaşmasının tanınması için 29 Nisan 2014’te BM’ye sunduğu sözlü notaya cevap vermemesinin de dikkat çekici olduğuna işaret etti, özetle şunları yazdı:

“Sınırlandırma Yunanistan’ı doğrudan etkilemese de 320 16’ 18’’ batı hattı bölgeleri açısından 12 Mart 2013 tarihli sözlü not yürürlüktedir, cevapsız bırakılamaz. Yunanistan’ın deniz bölgelerinin sınırlandırılmasının havada kalması, Doğu Akdeniz’de şekillenmekte olan ve elbette sadece Kıbrıs’ı ilgilendirmeyen yeni güvenlik ve enerji koridorunu kritik bir halkadan mahrum ediyor. Bölgedeki gelişmeler Yunan kıta sahanlığındaki doğal kaynakların kullanılması prosedürlerinin hızlandırılmasını ve en azından Mısır ve Kıbrıs ile deniz bölgelerini sınırlandırma hazırlıkları yapmasını zaruri kılıyor.”

Gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Yunan gazetecilerin, Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında deniz bölgelerinin sınırlandırılması maksatlı görüşmelerin başlama ihtimalini sormaları üzerine “Biz hazırız ancak, milli çıkarları açısından uygun olan zamanı seçmeyi Yunanistan’a bırakıyoruz” dediğine vurgu yaptı.

Aynı gazete “İsrail’den Mesaj... Kıbrıs Türkiye’nin Himayesi Altına Girmesin” başlıklı haberinde İsrailli bir diplomatın Kıbrıs müzakereleri vesilesiyle birkaç gün önce Rum Yönetimi’ne “Kıbrıs’ın Türkiye’nin himayesi altına girmesine müsaade edilmemelidir çünkü Kıbrıs İsrail’in Akdeniz’e ve Avrupa’ya tek çıkış yoludur” mesajını ilettiğine vurgu yaptı.

Gazete İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun üst düzeyli yetkilisinin de Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği görüşmelerde “İsrail’de bir güvensizlik duygusu bulunduğunu, tamamen düşmanca ve öngörülemez bir ortamda Güney Kıbrıs’ın İsrail açısından öngörülebilir tek komşu olduğunu” söylediğini de yazdı.