MEMUR MENFAATLERİNDE TROYKA’DAN YÜZDE 15, RUM YÖNETİMİ'NDEN YÜZDE 17 KESİNTİ

BANKALARIN İHTİYACI 12 MİLYAR EURO CİVARINDA ÇIKARSA, RUM BORCU “TIRAŞLANACAK”

RUMLARIN İSVİÇRE BANKALARINDAKİ HESAPLARI MERCEK ALTINDA

Yunanistan’ın, 30 trilyon Euro tutarındaki mali açığı nedeniyle, Euro Bölgesi’nin en büyük sorunu olduğu ve Euro’dan çıkması durumunda Güney Kıbrıs’ı da peşinden sürüklemesi ihtimali bulunduğu bildirildi.

Alithia “12 Kasım Sınır... 5 Cefa Haftası... Yunanistan, Kıbrıs’ı Sürüklüyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın AB üyeliğinin Yunanistan’ın ısrarıyla gerçekleşmiş olması nedeniyle Avrupalıların Güney Kıbrıs’ı Yunanistan’la özdeş gördüğü, dolayısıyla Yunanistan’ın geleceğiyle ilgili her belirsizliğin Güney Kıbrıs’a da yansıdığını yazdı.

Gazete, Brüksel ve Eurogroup’ta, “Grexit”in (Greek Exit-Yunanistan’ın Euro’dan çıkması) maliyetinin, Euro bölgesi içerisinde yaşayamayacak bir ülkenin suni olarak hayatta tutulmaya çalışılması maliyetinden daha düşük olacağı düşüncesinin yerleşmeye başladığını yazdı.

Gazetenin, Brüksel çıkışlı haberi, “Kıbrıs açısından nahoş olan, Avrupalıların gözünde Yunanistan’la özdeş görülüyor olmasıdır. Dahası Kıbrıs’ın ‘kulübe’ girişi tamamen Atina’nın ısrarı sayesinde olmuştur. Yunanistan’ın geleceğine ilişkin her belirsizlik Kıbrıs’a da yansıyor” şeklinde devam etti.

TROYKA’DAN YÜZDE 15, RUM YÖNETİMİ’NDEN YÜZDE 17 KESİNTİ

Fileleftheros, “Vatandaşın Sırtında İki Memorandum” başlıklı manşet haberinde, Troyka’nın tedbir önerileriyle Rum yönetiminin karşı önerilerini inceleyen uzmanların, Rum vatandaşların sırtına birbirinden farklı iki memorandum yüklediği sonucuna vardığını bildirdi.

Habere göre, uzmanlar, Rum yönetimi tarafından hazırlanan karşı öneriler temelinde devlet memurlarının menfaatlerindeki düşüşün toplamda yüzde 17’ye ulaştı ancak Troyka’nın Rum yönetimine temmuz ayında verdiği 2012-2013 dönemine ilişkin önerilerdeki toplam kesinti ise yüzde 15’te kaldı.

Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in siyasi parti başkanlarına, Güney Kıbrıs’ın gerçek mali durumuyla ilgili ilk resmi bilgilendirmeyi yapacağını ve bunun 19 Ekim’de yapılmasının beklendiği belirtildi.

Gazete, Rum Merkez Bankası’nın, PIMCO isimli kuruluş tarafından yapılacak kapsamlı denetim öncesinde bankaların ihtiyaç duyduğu destek konusunda temkinli davrandığını ve denetim sonunda bankaların ihtiyacının 12 milyar Euro civarında çıkması halinde, Rum borcunun ‘tıraşlanması’nın söz konusu olacağına vurgu yaptı.

LÜKS EVLERE VERGİ BASKINI

Politis, “Lüks Evlere Vergi Baskını” başlıklı manşet haberinde ise, Baf Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Yorgos Pufos’un geçen hafta belediye ve muhtarlıklara mektup göndererek, 2007’den sonra verilen, “alanı 400 metrekareyi, değeri de 500 bin Euro’yu aşan bütün konut inşaat” izinleriyle ilgili verileri talep ettiğini yazdı.

Habere göre, belediye ve muhtarlıklardan alınacak bilgiler temelinde, lüks evlerin sahiplerinin vergi dosyaları incelenecek ve bu tür evler yaptırmak için mali kaynağı nereden bulduklarını izah etmeleri istenecek.

Gazete, benzer uygulamanın geçen mart ayında lüks arabalar için de yapıldığını ancak büyük tepki aldığını hatırlattı.

GÖZLER İSVİÇRE BANKALARINDAKİ HESAPLARDA

Gazete, RİK televizyonunu kaynak göstererek, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın geçen Cuma günü siyasi parti başkanlarıyla yaptığı bilgilendirme toplantısında, vergi kaçaklarını önlemek için Rumların İsviçre bankalarındaki yatırımlarını saptamak niyetinde olduklarını söylediğini belirtti.

Habere göre, Hristofyas hükümeti İsviçre ile bu konuda (Rum vatandaşlarının İsviçre bankalarındaki hesaplarının saptanması) bir anlaşma imzalamayı hedefliyor. Bu konunun, İsviçre Devlet Başkanı’nın kısa süre önce Rum tarafına gerçekleştirdiği ziyaret sırasında konuşulduğu belirtildi. Şu an ikamet yeri olarak Güney Kıbrıs’ı gösterenlerin 100 milyon Euro ve üzeri mevzuatlarıyla ilgili bir anlaşma bulunuyor. Bu konuda kapsamlı bir anlaşma imzalanması konusunda AB’nin de baskı yaptığı belirtiliyor. 

ŞARLİS’İN LÜKSEMBURG’DAKİ ZOR GÜNLERİ

Politis “Kritik Eurogroup Toplantısı... Şarlis’in İkna Etmesi Zor” başlıklı haberinde, Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis’in bugün Eurogroup’un toplanacağı Lüksemburg’da zor anlar yaşayacağını çünkü Euro Bölgesi’ndeki ortakların, kredi sözleşmesiyle ilgili müzakerelerin başlayabilmesi için Troyka’nın tedbir önerilerine karşılık Rum yönetiminin niyetini netleştirmesini beklediklerini yazdı. Haberde, özetle şunlar yazıldı:

“Brüksel’deki çeşitli çevreler, geçen hafta Kıbrıs’ın Troyka’ya karşı önerilerini iletme ve memorandumu imzalama konularındaki oyalamalarından büyük hoşnutsuzluk belirttiler. Şarlis’in de bugün, bu ortamı ciro etmesi ve ağır baskı görmesi bekleniyor. Siyasi partiler ve başkan adaylarının kurmayları da Brüksel’le aynı görüşte.”

Haberde, Rum Maliye Bakanı Şarlis’in, “karşı önerileri Troyka’ya gönderdik” yönündeki açıklaması ile ortada kaldığı; önerileri, “resmî olarak göndermediğini” ve “Troyka yetkilileri tarafından internete sızan bilgilerden öğrendiğini” söyleyerek toparlamaya çalıştığı ancak başaramadığı belirtildi.

Gazete, Şarlis’in, bu gafından önce de Troyka ile temas halinde bulunduğunu ve Eurogroup toplantısı çerçevesinde yapacağı temaslarda ilk tepkileri almayı beklediği yönünde bir açıklama yaptığını yazdı.

Fileleftheros ise, Şarlis’in, Lüksemburg’da bugün Eurogroup, yarın da Ecofin toplantıları çerçevesinde Troyka ile gayrı resmi temaslarda bulunacağını ve Rum yönetiminin karşı öneriler paketini anlatacağını yazdı.

Politis, Rum Yönetimi Başkanlığı taliplerinden DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Hristofyas hükümetini “Troyka’ya verilecek karşı önerilerin hazırlanmasında, siyasi partilerin yardım niyetini değerlendirmek yerine sadece AKEL’le istişare etmeyi tercih etmekle” suçladığını yazdı.

Habere göre, AKEL’in adayı Stavros Malas, ekonomideki zor durumun çatışmalara imkan tanımadığını, hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini söylerken; bağımsız aday Yorgos Lillikas da “devlet egemenliğini” ortadan kaldıracak bir memoranduma rıza göstermesinin söz konusu olmadığını söyledi.